У Луганську після тривалої реконструкції відкрили міську багатопрофільну лікарню №7. Ту лікарню, в якій 18 січня 2010 року загинули 16 людей. Тоді у відділенні реанімації вибухнув балон із киснем, від нього здетонував ще один. Від вибуху обрушилися перекриття з п’ятого по другий поверх лівого крила будинку. З-під цих завалів живими вдалося дістати лише шістьох. За версією слідства, причиною вибуху став уміст балона: замість медичного кисню в ньому була суміш газів. Після трагедії влада Луганська довго вирішувала: відбудовувати будівлю лікарні, яка нагадуватиме про лихо, що сталося, чи зрівняти її обгорілі рештки із землею? Вирішили не лише відновити лікарню, а й добудувати до п’ятьох поверхів ще два, зробивши її найсучаснішим медичним центром міста. Така лікарня з’явилася в Луганську вперше за 20 років. Її реконструкція коштувала приблизно 60 мільйонів гривень. На купівлю сучасного устаткування із бюджету області виділено близько 6 мільйонів.

Загальну ідеологію лікарні її головлікар Михайло Міщенко пояснює так:

— Вона полягає в тому, щоб на хорошій діагностичній базі сконцентрувати всі так звані складні відділення: кардіологію, реанімацію, хірургію. Тож ми зможемо не транспортувати пацієнтів у разі серйозних травм або хвороб до інших медзакладів, а надавати допомогу на місці. І в нас зберігається «золота година». Тепер у нас навіть ліжка в прийомному відділенні є. Пацієнт, якого доправлено із нез’ясованим діагнозом, не чекає своєї черги на стільці, а лягає на ліжко, і лікар прийомного відділення може здійснити діагностичний алгоритм, після чого визначить, куди хворого потрібно відправити. Тобто для хворих створено найсприятливіші умови. У зв’язку з тим, що в медзакладі відкрито нові відділення, кількість пацієнтів, які він може обслуговувати, збільшилась удвічі. Тепер у лікарні є і своя киснева станція. Вона подає рідкий кисень, який за допомогою спеціального обладнання перетворюється на газоподібний стан і без тиску йде на систему. У нашій лікарні створено одну із кращих реанімацій в Україні, де лікуватимуть хворих з інфарктами, інсультами, тяжкими пневмоніями.

За словами головлікаря, весь персонал, який працював у лікарні до вибуху, повернувся на свої робочі місця. Сьогодні тут працевлаштовано 500 медиків, які будуть обслуговувати близько 450 пацієнтів. Працювати повноцінно міська багатопрофільна почне через кілька днів.

Під час відкриття після реконструкції 7-ї міської лікарні також було представлено проект із створення на її базі міжнародного кардіохірургічного центру, в якому планується проводити до 576 операцій на рік. Тут працюватимуть одні з кращих медиків області, а також запрошено провідних закордонних спеціалістів. Уже досягнуто деяких домовленостей з цього питання з фахівцями Ізраїлю та Німеччини.

Фото прес-служби Луганської міськради.