У Львові розгорається скандал з так званим «професором-нейрохірургом» Андрієм Слюсарчуком. «Знаменитий доктор ПІ, який запам’ятовував сотні сторінок з цифрами», виявився звичайним шахраєм, котрий закінчив лише школу-інтернат для слаборозвинутих дітей та профтехучилище, де здобув професію штукатура. Всі дипломи — Московського, Вінницького та інших медуніверситетів — виявилися фальшивими.

Після того, як львівська газета «Експрес» у присутності народних депутатів передала підтвердження, що всі дипломи липові, львівська міліція проти «професора» Слюсарчука порушила кримінальну справу за незаконне заняття медичною практикою. 20 років «медик» з дипломом штукатура лікував десятки людей. Кілька разів проти нього вже порушували кримінальні справи, бо хворі помирали, але до суду матеріали чомусь не доходили.

Міністр освіти та науки України Дмитро Табачник навіть присвоїв на основі фальшивих дипломів Андрію Слюсарчуку звання професора нейрохірургії. Кампанія боротьби з фальшивими дипломами у Львові почалася після того, як виявили підроблені документи про вищу освіту в головного освітянина Львова Володимира Огури.

Ігор Гуменчук, заступник начальника Львівського міського управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин став уже другим чиновником міськради, звільненим з посади за фальшивий диплом. 

У Львівський національний університет імені Івана Франка надійшло 700 запитів від державних та приватних структур, щоб перевірити дипломи 2100 осіб. Лише цього року виявлено понад десять «липових» спеціалістів, заявив проректор університету Василь Височанський. Під час перевірки 350 звернень до університету «Львівська політехніка» у 30 випадках достовірність дипломів не підтверджена.

Справи на обох чиновників передано до правоохоронних органів. Ігор Гуменчук зробив блискучу кар’єру в органах місцевого самоврядування з фальшивим дипломом. На відміну від інших «липових» спеціалістів, цей чиновник хоч навчався у «Львівській політехніці», тільки не склав державних іспитів. Дивно, але чиновників із фальшивими дипломами у Львівській міськраді звільняють «за згодою сторін», а не за порушення законодавства.

 

Львів.