Співробітник міліцейської групи затримання покалічив невинного, вимагаючи від нього підписати адміністративний протокол.

На Херсонщині засуджено ще одного міліціонера, який охороняв громадський порядок за принципом «Хто не сховався — я не винуватий». У місті Цюрупинську групу затримання Держслужби охорони, до якої входив згаданий міліціонер-водій, викликали в бар «Конкорд». Причина виклику була в тому, що в одного з відвідувачів елементарно не вистачило грошей розрахуватися за з’їдене та випите, і персонал бару побоювався, що гуляка втече. Коли група ДСО приїхала в розважальний заклад, конфлікт уже було улагоджено — за клієнта заплатила його знайома. Однак міліціонера це не зупинило: він виволік чоловіка з бару, притулив його до капота патрульної машини, надягнув наручники й почав бити. Спершу бив руками, а коли затриманий упав, йому дісталося й ногами. Побитого городянина привезли в райвідділ, де він відмовився підписувати адміністративний протокол, і за це був «зразково покараний» ударами кулаків по обличчю з розмаху.

Змордовану, закривавлену людину протримали там усю ніч, надавши їй першу медичну допомогу тільки вранці — перед тим, як відправити на огляд. Потім бідолашного повезли в районний суд для розгляду протоколу про адміністративне правопорушення. От тільки складу цього порушення суддя не побачив і закрив справу. Тоді як «плідне спілкування» із заповзятим правоохоронцем для цюрупинчанина закінчилося переломом правої вилиці, черепно-мозковою травмою, крововиливом і раною ока! Причому до протоколу їх із рідкісною нахабністю записали... як результат «кількаразового падіння з висоти власного зросту».

Судмедекспертиза визнала, що міліціонер-водій ДСО завдав відвідувачеві бару тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Найшлися і свідки побиття, тому прокуратура порушила кримінальну справу. А суд Суворівського району Херсона дійшов висновку, що реальної необхідності застосовувати насильство до затриманого не було. Він визнав правоохоронця винним у перевищенні влади, засудивши його до п’яти років позбавлення волі із забороною займати будь-які посади в правоохоронних органах ще на три роки.

— Прокуратура, яка представляла на процесі сторону державного обвинувачення, вважає міру покарання цілком адекватною скоєному злочину. А от підсудний, мабуть, був незадоволений її суворістю і оскаржив вирок, — доповнює прес-секретар прокурора Херсонщини Федір Самойленко. — Але, розглянувши його скаргу, Апеляційний суд області залишив вердикт суду першої інстанції без змін, тож вирок уже набув законної сили, і відбувати покарання в колонію тепер уже колишній міліціонер все-таки поїде.

Вл. інф.