«Сьогодні ані сім’я, ані освітні заклади, ані трудові колективи, де людина проводить переважну частину свого буття, не виконують в повному обсязі роль формування і підтримки духовного стрижня в житті людини», — сказав під час парламентських слухань щодо питання суспільної моралі представник Президента у Верховній Раді народний депутат Юрій Мірошниченко.
Він додав, що система ціннісних координат «що є добре, що — погано» часто виникає і закріплюється в людини під впливом аморальних прикладів на вулиці, агресивних або розпусних продуктів масової культури, фільмів та передач.
«Чи має суспільство такий інститут, що міг би виконати роль духовного поводиря української нації, коли інші суспільні й державні інститути не можуть ефективно протистояти навалі моральній деградації? На моє переконання, є такий суспільний інститут — це церква. Вона єдина, хто може врятувати від духовного Чорнобиля», — зазначив Юрій Мірошниченко.
За словами депутата, протягом століть саме церква була опорою для людини від дня народження і до смерті. Саме в церкві відбувалися і фіксувалися найважливіші події життя кожної особи. Саме церква показувала шлях і допомагала людині врятувати свою безсмертну душу! І тому саме церква повинна в цю хвилину важких для нашого народу випробувань взяти на себе рятівну місію.
«Церква має активно ввійти в освітній простір, взявши на себе функцію просвітництва і виховання, у збройні сили, правоохоронні органи і пенітенціарну систему, трудові колективи і в життя територіальних громад, ставши добрим порадником і наставником у складних життєвих ситуаціях», — зауважив Юрій Мірошниченко.
Депутат переконаний: незалежно від етнічної приналежності, суспільного стану, місця проживання в людини повинна бути відкрита дорога в храм. Кожен сам обере, якої він буде конфесії.
«Хтось скаже, що Основний Закон нашої країни декларує відокремленість церкви від держави. Так, я юрист і можу це підтвердити, але саме Конституція спонукає нас в умовах демократії делегувати від держави до самоврядних суспільних інститутів важливі функції, — продовжив Юрій Мірошниченко. — Саме тому ми будуємо в Україні громадянське суспільство, підтримуємо розвиток місцевого самоврядування, громадських і професійних організацій, незалежних ЗМІ. Передаємо і делегуємо їм права ухвалювати обов’язкові для виконання рішення».
Проте, зазначив депутат, усі вони далеко не завжди мають родовий зв’язок із державою. Тож церква в цьому сенсі має всі підстави претендувати на домінування у сфері духовного життя суспільства. І це завдання вимагає створення потужної інфраструктури, координації зусиль всіх церков і конфесій, що представлені в Україні і максимального сприяння держави.
«Високоповажні представники всіх церков і конфесій, Бог подав Вам місію порятунку безсмертних душ десятків мільйонів мешканців України. Це надважке служіння. Воно вимагає єднання і координації зусиль, щоб разом із державою відвернути народ від прірви», — наголосив депутат.
Найближча мета, за словами Юрія Мірошниченка, — це спільна підготовка та сприяння в ухваленні нової редакції закону «Про свободу совісті і релігійні організації», а також внесення змін до цілої низки законів, що створило би правові підстави для активних дій церкви в освітній сфері, житті територіальних громад і трудових колективів, сфері культури. Такі напрацювання могли б стати на порядок денний Ради церков, що покликана бути майданчиком координації зусиль всіх церков і конфесій.
«Президент України Віктор Янукович неодноразово і принципово порушував питання духовного відродження нації. Це не лише декларація — це зміст його політики, — додав депутат. — І я, як представник Президента України у Верховній Раді, готовий особисто долучитися до активних і скоординованих дій з відродження духовності передусім через вдосконалення правового поля. Наші наміри чисті і щирі, і нехай Господь нам допоможе!»