Голова Верховної Ради України Володимир Литвин переконаний, що перший в історії українсько-сербських відносин офіційний візит Президента Сербії Бориса Тадича (на знімку) в Україну надасть вагомого поштовху подальшому поглибленню відносин між нашими державами в усіх сферах. «Ми переконані, що Ваш візит дозволить активізувати нашу співпрацю і надати їй нової динаміки», — сказав В. Литвин у п’ятницю під час зустрічі з Президентом Республіки Сербія.

Голова Верховної Ради згадав візит української парламентської делегації до Сербії, який відбувся у квітні цього року, наголосивши на «гостинності, щирості і відкритості» сербської сторони.

Україна, сказав В. Литвин, прагне до подальшого розвитку взаємовигідних та конструктивних двосторонніх відносин у політичній, торговельно-економічній, культурно-гуманітарній та інших сферах, зазначивши, що Сербія є ключовим партнером нашої держави в Балканському регіоні, з яким нас поєднують традиційно дружні і приязні відносини.

На думку Голови Верховної Ради, подальшому розвитку двосторонніх взаємин сприяють і гарні міжпарламентські зв’язки. Значного поштовху розвитку українсько-сербського міжпарламентського співробітництва, за його словами, надала двостороння Угода про міжпарламентське співробітництво, підписна в Києві у липні минулого року.

В свою чергу, Президент Республіки Сербія наголосив на «духовній і релігійній єдності» українського і сербського народів. Сербія, заявив він, готова і надалі бути надійним партнером і другом України, розвивати двосторонні відносини на всіх рівнях.

Під час зустрічі зазначалося, що наші країни мають спільну зовнішньополітичну мету — вступ до Європейського Союзу. В. Литвин наголосив, що ключовим завданням у відносинах Україна—ЄС на найближчу перспективу є завершення до саміту Україна—ЄС (грудень цього року) переговорного процесу щодо укладання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, включаючи створення зони вільної торгівлі. Б. Тадич висловив готовність поділитися з Україною досвідом євроінтеграції Сербії.

Також керівник парламенту наголосив, що щорічний товарообіг між Україною і Сербією має бути збільшений до 1 млрд. євро. Суттєве поглиблення двостороннього торговельно-економічного співробітництва, сказав він, залишається одним з пріоритетів України у відносинах з Сербією. Українська сторона, зазначив В. Литвин, вважає проведення в рамках візиту Президента Сербії четвертого засідання Міжурядової українсько-сербської комісії з питань торговельно-економічного та науково-технічного співробітництва важливою складовою розвитку двосторонніх відносин, яка сприятиме розробці та практичній реалізації спільних проектів у галузях енергетики, промисловості, транспорту, агропромислового комплексу, будівництва, туризму, фармацевтики.

Важливим кроком на шляху подальшого зміцнення зв’язків між діловими колами двох держав, на переконання Голови Верховної Ради, є також проведення в рамках візиту чергового бізнес-форуму. Президент Республіки Сербія зазначив, що економіки наших країн «є комплементарними, а не конкурентними», і погодився з необхідністю суттєвого збільшення обсягів взаємного товарообігу.

Б. Тадич високо оцінив підписання у ході візиту ряду двосторонніх угод, які, за його словами, мають стратегічний характер. Він також висловив сподівання на підтримку Україною вступу Сербії до СОТ.

Голова Верховної Ради України зазначив, що підписання в ході візиту українсько-сербських договірно-правових документів сприятиме подальшому розвитку торговельно-економічного співробітництва, полегшенню перевезень пасажирів автомобільним транспортом між двома країнами і транзитом через їхні території, поглибленню взаємодії у сфері оборонної політики та національної безпеки та розширенню напрямів взаємодії як на двосторонньому рівні, так і на міжнародній арені. В. Литвин запевнив, що з ратифікацією підписаних угод Верховною Радою проблем не буде.

Сторони також наголосили, що набуття найближчим часом чинності Угодою між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Сербія про відмову від візових вимог для громадян дасть змогу привести двосторонню договірно-правову базу з цього питання у відповідність до сучасних вимог, що відповідає інтересам громадян обох країн.

Крім того, В. Литвин наголосив, що у питаннях територіальної цілісності застосування подвійних стандартів є неприпустимим.

При цьому керівник парламенту зазначив, що нині відбувається «чергова спроба перезавантажити світ», і тому вкрай важливим є «утримати суверенітет і незалежність і не підпасти під сферу впливу того чи іншого глобального гравця».

У свою чергу, Б. Тадич подякував Україні за «принципову позицію щодо цілісності Сербії».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.