Голова Верховної Ради України у п’ятницю взяв участь у презентації книги Надзвичайного і Повноважного Посла Росії в Україні у 2001—2009 рр., екс-прем’єр-міністра Російської Федерації Віктора Черномирдіна «Время выбрало нас».

Презентація відбулася у приміщенні Фонду Президента України Леоніда Кучми «Україна», куди були запрошені почесні гості з Росії та України.

У своїй промові Голова Верховної Ради підкреслив, що лише особистість Віктора Степановича та ставлення до нього могли зібрати стільки людей, «які собою уособлюють Україну».

В. Литвин подякував колишньому Президенту України Л. Кучмі за організацію цього заходу: «Це пам’ять, про яку нагадують слова класика «Об узах товариства»». Керівник парламенту зауважив, що «в українській ментальності існує така практика — щоб про тебе почали говорити позитивно, потрібно кілька разів померти, а потім щоб пройшло ще 50 років». «Ми постійно демонструємо абопостійно живемо на негативі або на бездумному патріотизмі чи героїзмі, а треба жити абсолютно реаліями, — сказав

В. Литвин. — Росія сьогодні говорить про Віктора Степановича те, на що він абсолютно заслуговує, не чекаючи п’ятдесят років. Він стиснув себе, тримав себе у кліщах, не брав участь у політичних ігрищах, нікого не підсиджував і працював у команді, виходячи з інтересів Росії».

Голова українського парламенту охарактеризував зустрічі, які відбувались із В. Черномирдіним, як такі, що «завжди підтримували, підносили, зміцнювали, а для цього потрібно було бути досвідченою, щедрою, мудрою людиною, яким був Віктор Степанович». «Він себе сповна не розвивав, підпорядкувавши загальній справі, і в цьому його велич, — додав В. Литвин, назвавши цей захід повчальним. — Можна скільки завгодно говорити про його іскристий гумор, солідність, і все це буде правильно. Головне — ми повинні навчитись цінувати один одного».

Керівник парламенту сказав: «Ми повинні осмислити той спадок, що залишили нам люди, які були фундаторами держави, і зрозуміти, як будемо жити далі. Можна скільки завгодно говорити, що товарообіг з Росією перевищив у цьому році 50 млрд. грн., і при тому ніяк не вирішити проблеми з газом».

Голова Верховної Ради зазначив, що «спочатку потрібно розібратися загалом у наших взаєминах, у наших істинах про вічне братство, про спільні історичні корені, про які часто забуваємо». На його переконання, якщо Україна і Росія не будуть враховувати спільне історичне минуле, ми не зможемо вистояти в сучасному глобалізованому інтелектуальному світі, у той час, коли відбувається черговий кардинальний перерозподіл сфер впливу. «І для того щоб не потрапити у сферу впливу, для того, щоб бути суб’єктами міжнародної політики, а не перетворитися на об’єкти, ми повинні координувати зусилля, а для початку один одного підтримувати», — сказав В. Литвин.

У цьому контексті він назвав приклад В. Черномирдіна повчальним.

Або зрозуміємо один одного, налагодимо цивілізовану співпрацю, будемо уступати один одному, здобуваючи разом набагато більше, сказав глава парламенту, або будемо поступово перетворюватись на об’єкт зацікавленості тих країн, які борються за сфери впливу, за вигідне стратегічне розташування і вирішення всіх тих проблем, які постають перед загальнолюдською спільнотою і кожним народом.

В. Литвин висловив переконання, що в нас є такі можливості. «Двадцять років незалежності дали можливість пере-пробувати всі варіанти і дійти до того, що відповідає природі і що дасть гарний результат», — сказав він.

Прес-служба Верховної Ради України.

Академік НАНУ Петро Толочко, екс-президент України Леонід Кучма, посол Російської Федерації в Україні Михайло Зурабов, екс-прем’єр-міністр України Віталій Масол, Президент НАНУ Борис Патон.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.