Луганський національний університет імені Тараса Шевченка реалізує повномасштабний проект з навчання людей з інвалідністю. Сьогодні у вузі відбувається перебудова і переобладнання навчальних приміщень, розробляються нові методики, готуються кадри.
За словами проректора ЛНУ Олександра Бабичева, в університеті навчаються 250 студентів з особливими освітніми потребами. Головна особливість — усі ці студенти навчаються в загальних групах, зі звичайними студентами. Тому важливо, щоб педагог умів працювати з різними категоріями учнів. Цією проблемою опікується відділення реабілітації ЛНУ — науково-практичний центр, де спільно працюють чотири профільні кафедри: психології, соціології, дефектології та психокорекції, а також кафедра фізичної реабілітації.
Голова Луганської обласної молодіжної громадської організації «Асоціація молодих інвалідів Східного Донбасу — Схід» Тетяна Баранцова звертає увагу на те, що раніше Міжнародний університет розвитку людини намагався створити такі умови для навчання, але «до них не пішли студенти». У Луганську, скажімо, програма навчання таких студентів була прийнята тільки влітку, але вже, крім луганських студентів, в університеті навчається молодь з інвалідністю із Дніпропетровської, Донецької, Харківської областей та Криму». Наступного року географія розшириться. Зокрема, інтерес до навчання в ЛНУ сьогодні виявляють мешканці західних регіонів України.