Такої жорсткої, принципової, а часом і неприємної розмови, яка відбулася під час робочої поїздки Президента Петра Порошенка до Одеси, на думку мешканців міста, ще не було.

Під час зустрічі з керівниками правоохоронних органів, яка відбулася на території державного підприємства «Одеський морський торговельний порт», глава держави проаналізував їхню діяльність у боротьбі з контрабандою.

«Я не задоволений ситуацією, яка склалася на півдні України у боротьбі з контрабандою. Заявляю: діє організоване злочинне угруповання. У мене запитання до нового начальника Південної митниці, який із Чопа — у мене є дані про перетинання кордону 20 українськими автомобілями, які тут оформлені як порожні, а з угорської сторони вони оформлені як ввезення латуні — заборонених кольорових металів. Ось це робота Чопської митниці. І взагалі, може, треба переглянути кадрову позицію? Я вимагаю, щоб Служба безпеки і управління «К» вжили вичерпних заходів до цього!» — заявив П. Порошенко.

Ведучи мову про 200 кілометрів придністровського кордону, він зазначив, що свого часу їх було достатньо обладнано системою інтегрального управління, тому є можливість повністю закрити всю «зеленку». «Єдині випадки, коли контрабандні товари перетинають кордон — це коли прикордонники за хабар відкривають шлагбаум і пропускають по 50 фур за раз без якогось огляду за змовою з митниками, і відеокамери це чітко фіксують, тільки немає кому ці кадри дивитися.

Цей час закінчився! Хлопці, усі ці схеми — секрет Полішинеля, і не думайте, що у Президента не дійдуть до цього руки. Вам нікуди відступати, дорогі мої, — перед вами стоїть питання не тільки наповнення бюджету, а й захисту української економіки. Усі ці схеми легко розкрити. Ви що, не знаєте, скільки постачальників у «7 кілометра»?! Усе це може працювати тільки за наявності «крыши», — заявив П. Порошенко.

Повертаючись до теми контрабанди, глава держави підкреслив, що у правоохоронців немає жодних проблем у координації один з одним, «тому що кримінальні угруповання об’єднують митницю, міліцію, СБУ і прикордонників, тому що вони можуть діяти тільки разом».

«Якщо ви шукаєте, де знайти порушників митного законодавства, пане міліціонере, пане митнику, пане прокуроре, голово Служби безпеки, — зробіть те, що я зробив сьогодні вранці — я відправив своїх помічників на «7 кілометр». Там вони опитали 11 торговельних точок на наявність у них документів митного оформлення вантажів. Жодна із них таких документів не мала. Але різноманітність товарів, які знищують українську промисловість — знищують, тому що вони завозяться без мит, — дуже велике», — сказав, звертаючись до правоохоронців П. Порошенко й застеріг, що не дасть перетворювати Україну на «бананову республіку».

Президент повідомив, що підписав закон про Антикорупційне бюро, яке допоможе захищати українську економіку й український кордон, у той час як українські військові віддають свої життя за те, щоб захищати українську державу.

«Хто не може знайти можливість захищати кордон, матиме можливість проявити себе в захисті нашої держави в зоні антитерористичної операції», — застеріг він.

Також Президент презентував в Одесі стратегічний план розвитку України «Стратегія-2020».

— Останній раз я був в Одесі в День незалежності й тоді також йшов дощ. Дощ — це до грошей. Я дякую Одесі за те, що вона організувала такий щирий прийом. Мені дуже приємно. Я думаю, за час нашої зустрічі ми зможемо представити вам, яким ми бачимо майбутнє нашого міста Одеса — я маю право говорити нашого міста? Яким ми бачимо майбутнє нашої країни й що ми разом повинні зробити, щоб відвести загрозу й побудувати ту країну, яку ми всі вважаємо єдиною», — сказав П. Порошенко.

Глава держави зазначив, що схід країни повертається до мирного життя й подякував одеситам за те, що завдяки їхній мудрості в Південній Пальмірі не сталося того, що на Донбасі. Одним з головних досягнень нової влади П. Порошенко назвав підписання Угоди про асоціацію України з ЄС. При цьому він підкреслив: «Ми заплатили вищу ціну за квиток до Євросоюзу. У нас є шість років, щоб залишити в минулому все радянське». І пояснив, чому євроінтеграція так важлива для Південної Пальміри: «Звідси набагато ближче до Берліна й Парижа...».

Водночас глава держави акцентував увагу присутніх на тому, що він не збирається миритися з тими негативними (у т. ч. корупційними) явищами, які мають місце в Одесі. За його словами, ту «крышу», яка створювалася з Києва, ми зруйнуємо; у митниці й міліції не буде хабарників, вантажі нормально проходитимуть митницю, у СБУ й прокуратурі будуть наші однодумці, а порти стануть конкурентоспроможними.

Про «Стратегію-2020» також розповіли віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Володимир Гройсман, перший заступник голови адміністрації Президента Геннадій Зубко, заступник голови адміністрації Президента Дмитро Шимків, які супроводжували Президента.

Після півторагодинної презентації Президент вручив 11 сертифікатів на житло вдовам загиблих військових, а також сертифікати на житло одержали учасники АТО.

Про голосування 26 жовтня Президент сказав: «Закликаю всіх прийти на вибори і завершити розпочатий у червні процес формування нової влади. Ми сформуємо в понеділок-вівторок нову коаліцію, проєвропейську, антикорупційну, без брехунів і популістів. Ми вже працюємо над підготовкою коаліційної угоди. Вона не про посади, вона не про портрети — вона про принципи».

Одеса.