Книгарню на місці «Сяйва» відкрили із новими назвою («Сяйво книги»), колективом та диво-машиною усередині. Відучора вона працює у «штатному режимі». 

 

Щоправда, аншлаги на касі поки що навряд чи будуть. Адже замість колишніх 60 тисяч найменувань нині на поличках представлено вчетверо менше. Та це, мовляв, тимчасово. Столична влада планує виділити 1—1,5 мільйона гривень на поповнення статутного фонду комунального підприємства, якому на баланс передала це приміщення. Тим самим керманичі міста поставили крапку у перипетіях довкола цієї без перебільшення багатостраждальної книгарні. А от колишні її працівники запевняють: свій бій за «Сяйво» ще не припинили. І надалі збираються обстоювати у судах право орендувати це приміщення і працювати в ньому.

Офіційне відкриття оновленої книгарні відбулося пафосно. Майже за годину до урочистого «перерізання червоної стрічки» на вулиці Червоноармійській почалися «концерти». Поки оркестр грав неофіційний гімн столиці «Як тебе не любити, Києве мій», колишній колектив книгарні разом із представниками громадських організацій давав свій виступ: гуркотіли порожніми бляшанками і скандували «Банду геть». Із півгодинним запізненням приїхав і голова Київської міської державної адміністрації. Тільки-но Олександр Попов переступив поріг магазину, правоохоронці заблокували вхід. За всім, що відбувалося далі, колишній колектив книгарні спостерігав по той бік вікон.

Олександр Попов не приховував гордості. У новій книгарні акцент робитиметься саме на українських книжках. Стежити за діяльністю магазину влада запрошує письменників. Усім, кому не байдужа доля української книжки, запропонували стати членами Опікунської ради книгарні.

Родзинка «Сяйва книги» — тепер тут готуватимуть еспресо, щоправда, не кавове, а книжкове. Унікальна і єдина в Україні та на просторах країн СНД Espresso Book Machіne (EBM) за лічені хвилини зможе роздрукувати книжку із понад тримільйонного каталогу. Так, за п’ять хвилин диво-машина видає точну копію Шевченкового «Кобзаря» 1883 року видання, оригінал якого знаходиться у бібліотеці Гарвардського університету. Орієнтовно, коштуватимуть такі книжки 70—80 гривень. 

Акцію ж протесту під книгарнею Попов назвав провокацією. Каже: знає, хто її організував і кому скільки за неї заплатили. Поділитись із журналістами подробицями не захотів. Мовляв, відповідні органи вивчають це питання і скоро самі дадуть усі відповіді.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.