На тлі останніх обмежень «доступу» до валюти у Полтаві активізувалися міняйли, про яких донедавна у місті вже почали й забувати. Нині цей «бізнес» знову пускає коріння. Як і на початку 90-х, коли не лише у людних місцях, а й буквально перед дверима банків діяли «точки обміну». Нині до таких масштабів ще далеко, однак охочих підзаробити на курсах валют дедалі більшає. Щоправда, тепер за справу взялася вже й податкова міліція, якої колись просто не існувало.

Утім, і «технології» нелегалів теж не стоять на місці. Так, цими днями працівники Управління податкової міліції ДПА у Полтавській області «накрили» в обласному центрі ще один нелегальний обмінний пункт, організований за досить продуманою схемою роботи. Міняйли не світилися із «зеленими» посеред вулиці, а запрошували бажаючих продати чи купити валюту до салонів двох авто, припаркованих поряд. Там, подалі від сторонніх очей, і відбувалося «дійство». Про масштаби оборудок свідчить хоча б такий факт: під час огляду автомобілів вилучено 1 мільйон 242 тисячі російських рублів (!), 50 тисяч доларів США, близько 22 тисяч євро, англійські фунти стерлінги і, звичайно ж, десятки тисяч гривень. Загальна сума грошових коштів у еквіваленті національної валюти — понад 1 мільйон гривень!

Як повідомили у прес-службі обласного управління податкової міліції, лише протягом жовтня-листопада міліціонери-податківці Полтавщини виявили більше десяти випадків здійснення великих, але незаконних обмінних операцій. Припинено діяльність нелегальних обмінників не лише у Полтаві, а й Кременчуці, Лубнах, Миргороді, Пирятині... З нелегального обігу вилучено валютних коштів на суму понад 1,3 млн. грн.

Не може не насторожувати і такий факт. Цими днями у мікрорайоні «Левада» в Полтаві серед білого дня застрелили місцевого жителя. Убивць міліція поки що не знайшла, хоча для тих, хто бодай чимось допоможе слідству, вже навіть винагороду оголосили — 10 тисяч гривень. Але симптоматично, що сам убитий якраз і був типовим міняйлою, тож, можливо, саме через це і постраждав? Невже «лихі 90-ті» таки повертаються?

Фото надане прес-службою УПМ ДПА у Полтавській області.

«Скарб», вилучений у міняйлів.