З 4 по 7 жовтня цього року, під час роботи осінньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, у рамках реалізації пріоритету головування України в Комітеті Міністрів Ради Європи «Права людини та верховенство права в контексті демократії і стабільності в Європі», відбулася презентація англомовної версії загальнонаціонального юридичного журналу «Право України» та додатка до нього — збірника «Європейський суд з прав людини. Судова практика» у м. Страсбург, Франція.

Презентація засвідчила готовність України надалі на належному рівні виконувати зобов’язання, взяті нашою країною при вступі до Ради Європи, щодо здійснення реформ у правовій сфері, приведення національного законодавства та практики його застосування у відповідність до норм та стандартів Ради Європи, впровадження міжнародно-правового потенціалу Ради Європи у національне законодавство.

Делегацію очолював головний редактор юридичного журналу «Право України», доктор юридичних наук, професор, академік НАПрН України, науковий редактор збірника «Європейський суд з прав людини. Судова практика» О. Д. Святоцький, представляли Ю. С. Шемшученко (директор Інституту держави і права ім. В. М. Корецького НАН України, доктор юридичних наук, професор, академік НАН України, академік НАПрН України), М. О. Теплюк (заступник керівника апарату Верховної Ради України — керівник Головного юридичного управління), Я. М. Романюк (суддя Верховного Суду України, голова Ради суддів України), О. В. Буткевич (доктор юридичних наук, доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, відповідальний секретар збірника «Європейський суд з прав людини. Судова практика»), С. В. Шевчук (доктор юридичних наук, член-кореспондент НАПрН України, перший заступник головного редактора юридичного журналу «Право України», перший заступник голови редакційної ради збірника «Європейський суд з прав людини. Судова практика»).

Відкрив захід Голова Комітету Міністрів Ради Європи на рівні постійних представників країн—членів Ради Європи, Постійний представник України при Раді Європи Микола Точицький.

Коментар

Михайло ТЕПЛЮК:

«Презентація англомовної версії загальнодержавного найстарішого юридичного журналу «Право України» та нового видання, що присвячене питанням судової практики Європейського суду з прав людини, є не лише свідченням того, як Україна створює умови для розвитку творчих відносин між українськими та європейськими вченими-правознавцями, а й підтвердженням виконання Україною не на словах, а на ділі міжнародно-правових зобов’язань у галузі прав людини. Поширення серед українських суддів збірника «Європейський суд з прав людини. Судова практика» сприятиме наближенню правосуддя в Україні до європейських стандартів, перетворенню Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод із формально в реально діючий в Україні нормативно-правовий акт».

Олександр Святоцький:

«2011 рік позначився у діяльності журналу «Право України» вирішальним кроком у наближенні та входженні української юридичної думки у європейський правовий простір. Адже саме з цього року ми розпочали випуск англомовної версії журналу, що дасть можливість передусім ознайомитися з українським правом науковцям з Європейського Союзу, а також сприятиме залученню українських учених-правознавців до загальноєвропейського правового простору».

На знімку (зліва направо): М. Точицький, Я. Романюк, суддя Європейського суду з прав людини від України Г. Юдківська, Ю. Шемшученко, О. Буткевич, М. Теплюк, О. Святоцький, С. Шевчук.