Нещодавно Інститут законодавства Верховної Ради України, спільно з Всеукраїнською спілкою вчених-економістів, провів «круглий стіл» на тему: «Напрями стратегічного управління національним економічним розвитком».

Під час дискусії обговорено тенденції та пріоритети формування законодавства у сфері стратегічного управління, питання, пов’язані із заповненням правових прогалин, що виникли в ході впровадження в Україні масштабних програм економічного розвитку.

У роботі «круглого столу» взяли участь провідні вчені та спеціалісти у зазначеній сфері, працівники апарату Верховної Ради України та центральних органів виконавчої влади, представники реального сектору економіки.

Відкриваючи засідання, директор Інституту законодавства, член-кореспондент НАН України Олександр Копиленко зазначив, що мета обговорення — всебічний аналіз актуальних проблем економіки України, який має дати консолідовану інтелектуальну базу для визначення стратегії подальшого розвитку суспільства з огляду на його ресурсні, соціокультурні та духовно-моральні складові.

Модератор «круглого столу» — науковий консультант Інституту законодавства, д. е. н. Валерій Сергієнко зауважив, що жодну із затверджених в Україні попередніх стратегій економічного розвитку не було завершено. Головною причиною цього вважається відсутність дієвих механізмів реалізації накреслених завдань.

Голова Всеукраїнської спілки вчених-економістів д. е. н. Олександр Кендюхов, зосередився на особливостях механізму управління розвитком. Розвиваючи дискусію, заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень к. е. н. Ярослав Жаліло привернув увагу до необхідності поглиблення аналізу реалізації програм, підвищення ролі моделювання процесів та кодифікації чинного законодавчого поля.

На проблемах планування бюджетного забезпечення заходів державних стратегій зосередилися завідувачка кафедри Полтавського університету економіки і торгівлі Олена Чернявська та декан економічного факультету Запорізького національного університету Алла Череп. Представниця «Львівської політехніки» д. е. н. Ольга Мних ознайомила присутніх із підходами до організації державно-приватного співробітництва, антимонопольних заходів та регіонального інноваційного розвитку.

За словами директора Українського наукового центру інформаційних технологій к. т. н. Валерія Поліщука, невідкладного розв’язання потребує проблема створення інформаційно-аналітичного комплексу підтримки рішень при стратегічному плануванні. На фрагментарність реалізації пріоритетних заходів, як наслідок недоліків методології їх розробки, звернув увагу директор Державного фонду фундаментальних досліджень д. е. н. Богдан Кияк. Проректор Черкаського державного технологічного університету Тамара Качала поінформувала присутніх про досвід розробки регіональних стратегій і привернула увагу до проблеми інноваційної складової у стратегічному плануванні.

Професор Ольга Чубукова зосередила увагу, з одного боку, на відсутності чіткого визначення стратегічних цілей, з другого — низькому рівні впровадження результатів відповідних наукових досліджень, а президент Міжнародної фундації сприяння ринку Станіслав Соколенко наголосив на необхідності доопрацювання проекту закону «Про інноваційні парки».

Наприкінці дискусії учасники висловилися щодо актуальності проблем, пов’язаних із визначенням пріоритетності розвитку конкретних галузей та територій.