У середу Голова Верховної Ради України Володимир Литвин перебував з офіційним візитом у м. Санкт-Петербург (Російська Федерація), де брав участь у заходах Міжпарламентської асамблеї країн—учасниць СНД. Глава українського парламенту взяв участь у засіданні Ради МПА СНД, під час якого Голову Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Валентину Матвієнко одноголосно обрано Головою Ради МПА СНД. Під час засідання було обговорено низку питань, серед яких: про хід реалізації плану заходів, присвячених 20-річчю СНД та МПА; про хід ратифікації та виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності міждержавними угодами, прийнятими Радою керівників держав, Радою голів урядів та Економічною Радою СНД; про план роботи МПА на 2012 рік та інші.

У рамках офіційного візиту Голова Верховної Ради України зустрівся з Головою Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації Борисом Гризловим. Під час зустрічі зазначалося, що завдяки ефективному і конструктивному діалогу на вищому рівні, активним міжпарламентським контактам, а також системній роботі українсько-російської міждержавної комісії міждержавні взаємини виведено на якісно новий рівень.

Сторони наголосили на необхідності відновлення практики проведення спільних засідань профільних комітетів парламентів України і Росії та обміну візитами представників парламентських груп дружби. В. Литвин також висловився за вдосконалення співпраці парламентаріїв наших держав під час проведення міжнародних парламентських форумів.

Голова Верховної Ради зазначив, що український парламент зацікавлений в організації чергового засідання Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України і Федеральних Зборів Російської Федерації із залученням представників місцевих органів влади України та Росії.

Торкаючись двосторонньої співпраці в економічній сфері, Голова Верховної Ради високо оцінив її нинішній рівень, наголосивши при цьому на важливості активізації спільної роботи з удосконалення торгового режиму. В. Литвин повідомив, що нині в нашій державі проводиться серйозний аналіз питання щодо того, наскільки вигідна Україні співпраця з Митним союзом на принципах Світової організації торгівлі. При цьому він зазначив, що Україна виходить з необхідності напрацювання такої моделі взаємодії, яка б враховувала національні інтереси як нашої держави, так і країн—членів цього інтеграційного об’єднання.

Під час зустрічі В. Литвина з Головою Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Валентиною Матвієнко, серед іншого, було обговорено питання її візиту до Києва, який заплановано на кінець листопада ц. р.

Глава українського парламенту також зустрівся з Головою Міллі Меджлісу Азербайджанської Республіки Октаєм Асадовим. В. Литвин наголосив, що відносини між нашими країнами мають стратегічний характер, та відзначив активну роботу українських і азербайджанських депутатів на міжнародних форумах, і в цьому контексті подякував азербайджанській стороні за підтримку кандидатури від України на посаду Генерального секретаря ПАЧЕС.

Голова Верховної Ради України висловив переконання, що є всі передумови для виведення двостороннього економічного співробітництва на якісно новий рівень. За його словами, Азербайджанська Республіка є одним із провідних зовнішньоторговельних партнерів України, зокрема, посідає четверте місце серед країн—членів СНД — зовнішньоторговельних партнерів нашої держави.

Під час зустрічі Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з Головою Сенату Парламенту Республіки Казахстан Кайратом Мамі наголошувалося, що парламентська складова українсько-казахстанських відносин повинна відповідати високому рівню політичного діалогу та економічної співпраці між нашими державами.

Торкаючись перспектив співпраці України з Митним союзом, В. Литвин повідомив, що нині в нашій державі проводиться серйозний аналіз можливої взаємодії України з цим об’єднанням. При цьому він нагадав, що Україна також веде активні переговори щодо прискорення підписання Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з Євросоюзом.

Глава українського парламенту подякував керівництву Казахстану за сприяння у святкуванні на території цієї держави 20-річчя незалежності України, зокрема, за проведення в Астані фінального концерту Першого міжнародного фестивалю української культури за участі українських творчих колективів з усіх областей Республіки Казахстан, а також українських та російських артистів та за участь казахстанських депутатів у заходах з нагоди 150-річчя перепоховання праху Т. Шевченка.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо впливу на економічну безпеку держави пропозиції російської сторони про перехід на розрахунки за газ у рублях, Володимир Литвин сказав, що вважає контрпродуктивною розмову щодо того, в якій валюті Україні краще вести розрахунки за поставки російського газу. «Начебто у нас є великий запас доларів, євро або швейцарських франків. У нас взагалі невеликий золотовалютний запас», — зауважив він. Тому, на думку керівника парламенту, загроза економічній безпеці країни існуватиме доти, «доки Україна не буде заробляти кошти, і експорт не буде переважати імпорт». На превеликий жаль, підкреслив В. Литвин, «негативне сальдо у нас поступово зростає». Отож, на його думку, сьогодні треба «перейматися тим, щоб заробляти гроші, аби було чим розраховуватися, і тоді не матиме значення, про що йтиметься — рублі, долари, євро чи іншу валюту».

Прес-секретар Голови Верховної Ради України.