Учора центр працевлаштування та розвитку кар’єри Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» провів черговий традиційний ярмарок вакансій «Робота для тебе». Тут зустрілися роботодавці, зацікавлені в молодих, ініціативних і перспективних кадрах, і студенти престижного вузу, які вже сьогодні думають про кар’єру. «Очна ставка» проходила без посередників. За словами організаторів заходу, запрошення на участь у ярмарку розіслали 250 компаніям. Відгукнулося 25, з яких 4 — вітчизняні.
Першокурсниця факультету електроніки Наталя Солдатова із Запоріжжя прийшла на експозицію «Робота для тебе» придивитися до пропозицій на ринку праці за її фахом. А от її земляк п’ятикурсник теплоенергетичного факультету Артем Золотарьов (на знімку разом з Наталею Солдатовою) завдяки такому ярмарку вакансій вже знайшов роботу. І став стипендіатом «Київтеплоенерго». Після захисту диплома молодого фахівця чекають у компанії і обіцяють ставку в 3,5—4 тисячі гривень.
Артему пощастило — він отримав перше місце роботи. Про це сьогодні мріють тисячі молодих співвітчизників, які з дипломами про вищу освіту виходять у доросле життя. На жаль, держава не гарантує працевлаштування молодим фахівцям. Їм досить складно конкурувати на ринку праці в період кризи. Міжнародна організація праці відзначає зростання безробіття серед молоді в усьому світі. Україна — не виняток. За підсумками 2010 року, цей показник у нашій країні становить 17,8%. До того ж вітчизняна пенсійна реформа, відповідно до якої жінки виходять на заслужений відпочинок на п’ять років пізніше, ніж це було раніше, ще більше знижує шанси працевлаштування аутсайдерам трудового фронту.
При цьому проблеми браку робочих місць для випускників навчальних закладів залишаються нерозв’язаними. Глобально не вирішує питання і постанова Кабміну № 577 від 14 липня 2010 року, що визначає перелік професій і спеціальностей, з яких передбачено дотацію роботодавцям за перше робоче місце випускника. У списку, визначеному державою спеціальностей, значаться бухгалтерський облік, менеджмент організацій, економіка підприємств, дошкільне та початкове навчання, швейне виробництво, шахтне і підземне будівництво.
Та, незважаючи на таку мінімальну гарантію працевлаштування, експерти радять юнакам і дівчатам починати шукати роботу ще зі студентської лави. При цьому попереджають: роботодавців сьогодні цікавлять професійні кадри.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.