Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у четвер провів зустріч із міністром закордонних справ Румунії Теодором Баконскі. Керівник українського парламенту висловив переконання, що «цей візит в Україну сприятиме ідентифікації спільних інтересів та шляхів їхньої реалізації на користь наших народів». «Ми надаємо виключно важливого значення налагодженню діалогу між нашими країнами, народами і парламентами», — сказав В. Литвин, наголосивши на важливості «бачити загальний контекст з тим, щоб мати рівні, дружні й результативні взаємини».
Він зазначив, що закріпленню наших відносин на рівні парламентів мала б сприяти активізація роботи на рівні депутатських груп із міжпарламентських зв’язків, профільних комітетів та підтримка вже існуючого діалогу в європейських парламентських форумах. В. Литвин висловив зацікавленість у динамічному розвитку українсько-румунських міжпарламентських відносин, підкресливши, що у Верховній Раді України розраховують на приїзд Голови Сенату Румунії Мірчі Джоане.
Пан Т. Баконскі висловив думку, що «міжпарламентські взаємини є доброю складовою нормальних двосторонніх відносин». Він зазначив, що в румунському парламенті підтримується діяльність групи дружби з Верховною Радою і що є «достатньо позитивних обставин», щоб Голова Сенату Румунії відвідав Україну. Міністр висловився за інтенсифікацію політичного діалогу між нашими державами, запросивши В. Литвина відвідати з офіційним візитом Румунію.
Під час зустрічі сторони обговорили питання ратифікації міждержавних угод. У цьому контексті В. Литвин наголосив, що, попри політичні розбіжності в поглядах українських парламентаріїв на деякі питання внутрішнього життя, «ключові питання, які стосуються інтересів країни і добросусідських відносин, стоять попереду політичних інтересів». «У нас рівне ставлення до Румунії», — сказав В. Литвин, запевнивши, що з ратифікацією угод проблем не виникне.
В. Литвин зазначив під час зустрічі, що євроінтеграція залишається пріоритетом зовнішньої політики України та основою для проведення внутрішніх системних реформ у державі. «Нині головне завдання — вирівняти економічну ситуацію в країні й мати внутрішнє порозуміння, адже діалог із суспільством, як і діалог з Європою і світом — запорука проведення реформ», — сказав В. Литвин.
При цьому міністр закордонних справ Румунії зазначив, що «покращання діалогу Україна—Румунія — це і покращання діалогу Україна—Європа».
Голова Верховної Ради України висловився за необхідність визначити позиції для надання поступу такому важливому діалогу й «поставити цей діалог на постійну результативну основу».
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Олег Білорус, Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.
Міністр закордонних справ Румунії Теодор Баконскі.