Хмельницьке обласне територіальне відділення рекомендує 14 хлібозаводам області утриматися від дій, що можуть призвести до безпідставного підвищення цін або створення штучного дефіциту хліба та хлібобулочних виробів. З серпня до середини жовтня в Україні значно знизились ціни на борошно пшеничне. Так, у серпні максимальна його ціна (вищого ґатунку) була 3300 гривень за тонну, а вже наприкінці вересня — 2950, здешевлення становило 10,6 відсотка. Максимальні ціни на борошно пшеничне першого ґатунку знизились відповідно з серпня — з 3000 гривень за тонну до 2750, що становить 8,4 відсотка. Другий і третій клас теж упали в ціні. У Хмельницькій області впродовж цього часу борошно пшеничне вищого ґатунку не дорожчало, а першого — навіть подешевшало на 7,4 відсотка.
Однак деякі хлібопекарські підприємства належать до вертикально інтегрованих структур, до складу яких також входять великі постачальники зерна та борошна. Тож, здійснюючи переробку зерна на давальницьких умовах у межах групи суб’єктів господарювання, хлібопекарське підприємство має резерви для зниження витрат на борошно і, як наслідок, собівартості хліба та оптово-відпускних цін на нього. З другого кварталу 2011 року почались поставки з Аграрного фонду борошна пшеничного вищого ґатунку за ціною 2801,36 грн. за тонну та першого ґатунку за ціною 2614,6 грн. Відзначимо, що в структурі собівартості виробництва хліба і хлібобулочних виробів витрати на борошно займають близько 50 відсотків.
«Враховуючи цінову ситуацію на ринку зерна та борошна пшеничного, ми заявляємо: на сьогодні відсутні об’єктивні економічні підстави для зростання цін на хліб та хлібобулочні вироби, які є продуктом соціального значення, — зазначив голова відділення Віталій Олуйко. — Середня ціна буханця з борошна вищого ґатунку на кінець серпня становила 3,98 гривні за кілограм і до жовтня не змінювалася, на хліб із борошна першого ґатунку — 3,61 гривні та залишається незмінною, незважаючи на зниження цін на борошно та зерно пшениці. Разом із цим, за даними Державної служби статистики України, за січень—червень 2011 року інфляція, тобто рівень зростання цін в економіці України, не перевищила 4,6 відсотка, з липня 2011 року спостерігається тенденція зниження рівня інфляції. Отже, збільшення цін на хліб та хлібобулочні вироби значно випереджає індекс інфляції. Аналіз економічної ситуації на ринку хліба та хлібобулочних виробів з липня по жовтень 2011 року показав відсутність об’єктивних економічних причин (дефіциту борошна, зростання витрат на виробництво та реалізацію, інфляційні процеси), які могли б обумовити суттєве збільшення цін на хліб».