Цього року хвиля захворюваності на грип та ГРВІ йде зі сходу на захід країни. Уже майже на 8 відсотків перевищено епідеміологічний поріг на Луганщині, зокрема, серед дітей віком від 10 до 17 років. Трохи менше 10 процентів до межі залишилось Дніпропетровщині. У той час як на Івано-Франківщині ситуація поки що спокійна. Там до епідпорогу значно довше — понад 60 %. Попри це, тільки за минулий тиждень недуга підкосила здоров’я майже 164 тисяч українців. Найуразливішими виявились діти. Понад 64 % із захворілих, а це майже 106 тисяч осіб, — малеча. На лікарняних ліжках опинилось майже 6,3 тисячі наших громадян. Та медики запевняють: говорити про епідемію зарано. Натомість, саме час для проведення профілактичних щеплень, — переконує головний позаштатний спеціаліст МОЗ зі спеціальності «Епідеміологія» Ірина Колеснікова.
Про те, що вакцинація це — корисно, медики та імунологи говорили уже чимало. Тепер вирішили підійти з іншого боку. Профілактика грипу, мовляв, це ще й економічно вигідно. За розрахунками, озвученими Іриною Колесніковою, одна гривня, вкладена у вакцинопрофілактику працівника, приносить власнику підприємства понад 12 грн. прибутку. По-перше, економляться кошти на виплаті лікарняних, по-друге, не зменшуються обсяги виробництва. Тож тепер лікарі закликають директорів та начальників подбати про профілактику від грипу своїх підлеглих.
Вакцинації, свіжого повітря та мила вимагають студенти від очільників навчальних закладів. Адже цього навчального року берегти своє здоров’я їм потрібно, як ніколи. Через проведення футбольного чемпіонату графік навчання «ущільнено». Тому відпрацьовувати пропущені пари просто не буде коли. «Потрібно, щоб керівники ВНЗ приділяли увагу саме дотриманню гігієнічних норм. Щоб у гігієнічних кімнатах було мило, в університетах та гуртожитках проводилось вологе прибирання, а аудиторії та кімнати регулярно провітрювались», — каже Анастасія Сабова, в. о. голови секретаріату Всеукраїнської студентської ради. Крім того, мовляв, не зайве було б подумати і про централізовану вакцинацію студентів. Можливо, навіть за рахунок вищих шкіл.
Нагадаємо: першу хвилю зростання захворюваності на грип та ГРВІ медики очікують уже наприкінці цього року. На сьогодні профілактичні щеплення зробили трохи більше 100 тисяч осіб. А це — лише 0,22 відсотка від усього населення. У той час як експерти переконують: щоб не допустити епідемії, в країні мають вакцинуватись не менше 30 відсотків громадян.