Про те, що дасть хворим реорганізація Комунального закладу «Рівненський обласний ендокринологічний центр», йшлося в публікації «Місцева влада обіцяє ліпші умови для лікування» («Голос України», №201 за 27 жовтня 2011 року). Місцева влада обіцяла, що після неї хворі на цукровий діабет матимуть кращі умови для лікування.

Оскільки нинішній ендокринологічний центр розміщено в будівлі №6 по вулиці Курчатова в Рівному, яке перебуває у державній власності і має статус гуртожитку, то «переселення» диспансеру і використання приміщення за прямим призначенням в світлі нещодавно прийнятих парламентом законопроектів про гуртожитки — це лише питання часу. Тим часом є вільні площі та прекрасна матеріально-технічна база в обласному диспансері радіаційного захисту населення, яке постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС. Під ендокринологічне відділення для дорослих на 70 місць (стільки їх і у нинішньому центрі) тут можна виділити два поверхи, під поліклініку — поверх. До того ж тут є реанімація, ліфти, чудовий парк, де хворі могли б прогулюватись. Якщо в нинішньому ендокринологічному диспансері у палатах по четверо хворих, а на поверсі — один санвузол, то, переселившись у диспансер радіаційного захисту населення, хворі на цукровий діабет будуть у 2—3-місних просторіших палатах, кожна із яких має ще й балкон, окремий санвузол.

Реорганізація обласного ендокринологічного центру передбачає також створення ендокринологічного відділення на 20 місць на базі Рівненської обласної дитячої лікарні, а також із такою кількістю місць для дітей у тому-таки диспансері радіаційного захисту населення. Тобто дорослі і хворі лікуватимуться окремо.

І дорослі, і діти, що хворіють на цукровий діабет, з реорганізацією матимуть кращі можливості консультуватись із вузькопрофільними лікарями, лікувати «супутні» захворювання, оскільки в обох лікувальних закладах, куди збираються «переселити» ендокринологічний центр, є й інші спеціалізовані відділення. Отримають пацієнти кращі умови і для медичних обстежень.

Такої думки і представники Рівненської громадської організації «Діабетик», які найбільше зацікавлені у тому, щоб хворі на цукровий діабет отримали кращі умови для лікування. Тож вони, а також члени робочої групи, створеної Рівненською ОДА (а саме ОДА обласна рада передала повноваження щодо управління комунальним майном територіальних громад області. — Авт.) з числа представників ГО «Діабетик», фахівців-медиків, депутатів Рівненської обласної ради, журналістів, детально вивчивши всі нюанси, пов’язані з реорганіза-

цією Комунального закладу «Рівненський обласний ендокринологічний центр», дійшли висновку, що така реорганізація піде на користь хворим на цукровий діабет. Планується працевлаштувати у новостворених дорослому і дитячому ендокринологічних відділеннях усіх медсестер і лікарів. Скорочення зачеплять хіба що працівників господарського відділу та бухгалтерії нинішнього ендокринологічного центру. Вагомим аргументом на користь реорганізації стало також те, що обласний бюджет тільки на оплаті комунальних послуг щороку буде економити мільйон гривень. Ці кошти можна пустити на інші нагальні потреби новостворених ендокринологічних відділень.

Думка членів робочої групи була донесена до депутатів Рівненської обласної ради вже під час засідань постійних комісій, тож, ідучи 4 листопада на сесійне засідання, вони могли свідомо проголосувати «за» чи «проти» реорганізації Комунального закладу «Рівненський ендокринологічний центр». Депутати підтримали таку реорганізацію.

Водночас вони доручили Рівненській ОДА клопотати перед Кабміном та Фондом держмайна про передачу територіальній громаді області будівлі гуртожитку по вулиці Курчатова, 6, у Рівному, де розміщувався обласний ендокринологічний центр, з тим, щоб її використати для потреб медичної галузі Рівненщині. Як один із варіантів такого використання — створення гуртожитку для молодих медичних фахівців, а також для тимчасового проживання лікарів, які приїздять до обласного центру на курси підвищення кваліфікації.

 

Рівне.