Відкрили музей-садибу Маркіяна Шашкевича
Зачинатель нової української літератури в Галичині Маркіян Шашкевич повернувся в рідні Нестаничі. Тут, у Радехівському районі, з нагоди 200-річчя з дня народження письменника відкрили його музей-садибу. У рамках святкувань ювілею будителя Галичини у церкві Св. Дмитрія, де колись правив Маркіян Шашкевич, відбулася архієрейська літургія, яку очолив владика Михаїл Колтун. Після чого було освячено музей-садибу та відправлено поминальну панахиду.
У Нестаничі на урочистості приїхав голова обласної ради Олег Панькевич, з ініціативи якого в музеї-садибі виконано чимало робіт. Він подарував музеєві картину, де зображена «Руська трійця».
— Упродовж поколінь мешканці села Нестаничі берегли все, що пов’язане з Маркіяном Шашкевичем, — розповів голова облради Олег Панькевич. — Тут його дух: і в церкві, і в дзвонах, і в музеї-садибі. Сьогодні від нас залежить, чи дух Шашкевича ширитиметься Львівщиною й Україною, а не тільки в селі й на Білій Горі Підлісся, де часто любив бувати письменник.
Біля садиби Шашкевича відбулося віче з участю громадськості та науковців, після чого провели першу екскурсію в щойно відкритому музеї. Маркіян Шашкевич знову повернувся в рідні Нестаничі — у спогадах та пам’яті своїх земляків.
Фото надане прес-службою облради.
На знімку: перші відвідувачі у музеї-садибі Маркіяна Шашкевича — голова обласної ради Олег Панькевич та професор Академії мистецтв Ярослав Кравченко.