При Луганській облдержадміністрації буде створено комісію з питань координації та контролю за дотриманням законодавства з охорони праці малими вуглевидобувними підприємствами області недержавної форми власності. Таке рішення ухвалили учасники спільної розширеної наради з питань безпеки роботи малих вугільних шахт за участю керівників Міненерговугілля і Держгірпромнагляду. Комісія щокварталу розглядатиме стан безпеки та дотримання законодавства під час ведення гірничих робіт на зазначених підприємствах.
Викликано це вкрай низьким рівнем там промислової безпеки та охорони праці. За дев’ять місяців поточного року на підприємствах недержавної форми власності, що ведуть гірничі роботи, теруправлінням Держгірпромнагляду проведено більше тисячі перевірок. Через виявлені порушення у 486 випадках зупинялися роботи до повного усунення невідповідностей. До адміністративної відповідальності притягнуто понад 500 працівників підприємств. На сьогодні тільки половина приватних малих шахт разом з документацією на виробничу діяльність оформила угоди з гірничорятувальними та іншими службами, які повинні бути задіяні у разі аварії.
Ведення гірничих робіт на приватному підприємстві «Рудник» Антрацитівського району стало наочним прикладом невиконання норм і правил безпеки. На думку фахівців, сама «шахта побудована із дуже грубими порушеннями проектних рішень». 5 вересня тут сталося раптове затоплення виробок. У результаті аварії на горизонті 340 метрів опинилися заблокованими три гірники. Їх тіла не дістали досі, оскільки не можуть відкачати воду. Від безперервної роботи насоси ламаються. Керівництво області тепер вимушене просити Київ посприяти надалі у вирішенні всіх питань, пов’язаних із цим підприємством, а батьки трьох гірників шахти «Рудник» звернулися по допомогу до Президента.