Нова техніка дає можливість його уникнути. На шахті «Никанор-Нова» ДП «Луганськвугілля» змонтовано й запущено в роботу першу в Україні систему шахтної безпеки УТАС, що функціонує в режимі управління.
Власне, телекомунікаційні системи диспетчерського контролю та автоматизованого управління гірськими машинами і технологічними комплексами УТАС на гірничодобувних підприємствах області вже діють. Однак вони працюють в інформаційному режимі. Тобто, бачачи на контрольному екрані монітора сигнал про загрозу виникнення аварійної ситуації, диспетчер самостійно приймає рішення про зупинку робіт. Керуюча система УТАС спрацьовує автоматично й виключає втручання людини в процес до моменту повного усунення загрози. Іншими словами, не диспетчер керує ризиками, які виникають, скажімо, при загазованості в шахті, а сама система. Це дає змогу виключити неправильні дії персоналу у разі аварійних ситуацій.
Більшість трагедій на українських шахтах підтверджують, що причиною їх найчастіше стає людський чинник. Наприклад, на шахті «Україна» 35 гірників загинули тому, що диспетчер включив вентилятор у реверсний режим. Керуюча система, треба сподіватися, такої помилки не допустить.
За словами голови державної служби Держпромнагляду України Олександра Хохотви, інформаційна система УТАС сьогодні працює на 31 шахті країни. Наступного року планується поетапно перевести їх у керуючий режим.
 
Луганська область.