Українці готові брати в сім’ю малюків, але бояться всиновлювати дітей старшого віку. Про це під час «круглого стола» в Інституті імені Горшеніна розповів уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко.
«Українці не бояться всиновляти дітей. Про це свідчать останні дослідження: 25 відсотків українців готові взяти дитину на всиновлення», — цитує Юрія Павленка агентство НБН. Водночас більшість потенційних тат і мам хочуть усиновити дітей до 5 років. «А за базою даних на цей момент в Україні 28 тисяч дітей можна всиновити, із них лише 7 відсотків — це дітки до 5 років,  — пояснив чиновник. — Нині у нас 1,5 тисячі сімей стоять у черзі на всиновлення малят до 3 років».
Побутує міф про те, що дитину після 10 років не можна перевиховати. Але насправді, «коли дитина потрапляє в родину, вона позбувається багатьох проблем самостійно», — запевнив Юрій Павленко.
За його словами, держава надає посильну допомогу усиновителям або батькам-вихователям будинків сімейного типу: «Усиновителі мають право на відпустку після всиновлення і на щорічну відпустку. З 2009 року дитині виплачують подвійний прожитковий мінімум, тобто приблизно 2 тисячі гривень. Батьки, які організували будинки сімейного типу, також винагороджуються 35 відсотками суми, яка виплачується на кожну дитину».
Проте сиріт в Україні менше не стає. До речі, у східній частині країни «державних» дітей більше, ніж у західній. «На заході до категорії дітей-сиріт і позбавлених батьківського піклування належить 0,5 відсотка дитячого населення, на сході — майже 2 відсотки. Найбільш «сирітська» область в Україні — Миколаївська», — заявила екс-директор Державного департаменту із всиновлення Людмила Волинець.