Чотири мільйони тонн зернових намолочено на Вінниччині станом на 8 листопада цього року. Такого щедрого врожаю у регіоні не мали протягом усіх років незалежності держави.

До настання морозів аграріям вдалося майже повністю завершити роботи на осінньому полі. Пізні зернові культури залишилося зібрати менш як на п’яти відсотках площ, а цукрові буряки — на восьми відсотках. А ось на плантаціях кукурудзи незібраним залишається урожай на 15 відсотках площ.

— Щоб упоратися зі збиранням рекордного врожаю, який, на щастя, маємо у нинішньому році, рекомендували господарствам чітко визначити пріоритети на осінньому полі, — каже начальник Вінницького обласного управління агропромислового розвитку Микола Неїлик. — Приємно, що у переважній більшості саме так і зробили. У першу чергу зосередили зусилля на культурах, які бояться морозів. Найбільше на полях залишилося кукурудзи. Але для неї холоди не страшні. Бували випадки, коли її збирали навіть навесні. Буряки нинішньої осені не доведеться витягувати з багнюки, хоча такі приклади мали у минулому — навіть з-під снігу діставали корінці.

Зернових (ранніх і пізніх культур) зібрали в середньому з гектара більше, ніж торік на 10,2 центнера, отримали по 48,8 центнера на круг. Так само вищий урожай кукурудзи — на 7,2 центнера на гектарі (середня урожайність 74 центнера з га). Цукрові буряки також вродили краще: нині з гектара збирають по 407 центнерів, торік було на 69 менше. На наступний рік в області суттєво збільшують площі під посів цукристих. Для цього вже підготовлено 102,4 тисячі гектарів поля. Нині буряки вирощували на площі у 70 тисяч гектарів. З цьогорічних коренів на 13-ти працюючих цукрозаводах зварили 280 тисяч тонн цукру.

З озимих найбільше посіяли пшениці, роботи завершено на площі майже 355 тисяч гектарів (95 % відведеного поля). Завершують сіяти озимий ячмінь, під цю культуру відвели трохи більше 60-ти тисяч гектарів. Сівбу розтягнули у часі із сподіванням на те, що дощі зволожать ґрунт. На жаль, осінь нинішнього року виявилася сухою. У зв’язку із цим у деяких господарствах вдалися до експерименту — кидали зерно в ґрунт на більшу від звичного глибину.

 

Вінницька область.