Виборча кампанія вийшла на фінішну пряму. Завтра Україна обиратиме новий склад Верховної Ради. Головним завданням цього парламенту, і на цьому наголошують усі без винятку прогресивні політичні сили та експерти, є реформи. І хоча прагнення у більшості кандидатів проєвропейські, дехто з них і досі використовує заборонені законодавством методи агітації. Загалом експерти наголошують, що на якості кампанії позначився закороткий її термін. У політичних партій та мажоритарних кандидатів було не так багато часу, щоб розкрутитися, донести свої меседжі до виборця. Тож діяли здебільшого ударними методами. Партії, зокрема, активно використовували телерекламу, яка попри свою коштовність, мало що дає. А мажоритарники вдавалися до підкупу виборців. Щоправда, інтенсивність підкупу та застосування адміністративного ресурсу цього разу значно менша за попередні роки. Також на перегони вплинули атмосфера війни та розкол суспільства, який стався під час Майдану. Звідси підвищена конфліктність та інформаційно-політичні війни з метою дискредитації як політичних сил, так і окремих кандидатів.

Проблема

За даними радника міністра внутрішніх справ Антона Геращенка, станом на 21 жовтня було розпочато 178 кримінальних проваджень, пов’язаних із порушеннями на виборах, з них 71 — підкуп виборців. Кожен факт у міністерстві пообіцяли довести до суду.

Окрім вже добре відомих на кшталт відкриття дитячих майданчиків, організації концертів тощо, кандидати цього разу запрошували своїх виборців на екскурсії, відкривали соціальні магазини і навіть влаштовували святкові застілля. Водночас більшість громадян навіть не усвідомлюють, що їх у такий спосіб підкуповують.

Варто нагадати, що Верховна Рада хоча й із запізненням, але ухвалила зміни до Кримінального кодексу та посилила відповідальність за порушення виборчого законодавства. Відтепер відповідати доведеться не лише тим, хто підкуповує, а й тим, хто готовий продаватися. Адже Кримінальним кодексом не передбачено необхідність доведення факту отримання матеріальних благ і його впливу на голосування. Отож теза «беру все, що дають, але голосуватиму інакше», не спрацює. Серйозне покарання нестимуть обидві сторони (нижче наведено перелік порушень та покарання за їх вчинення, відповідну пам’ятку підготувала громадянська мережа ОПОРА).

Виборчі комісії

За даними КВУ, на низці округів буде складно забезпечити успішну роботу комісій через їх неналежне матеріально-технічне забезпечення. Натомість у ЦВК нарікають на процедуру формування комісій та закороткий термін кампанії.

За словами заступника керівника секретаріату ЦВК Сергія Дубовика, наявна система заміни членів ОВК має ознаки якщо не юридичної, то політичної корупції. «Партії чекають, коли їм нададуть певні квоти, після чого починають глобально міняти членів ОВК. А на їх навчання, підготовку потрібні величезні кошти міжнародної допомоги. Кожен раз наші донори, які долучаються до навчання членів комісій, запитують: ми вчимо когось віртуального, чи тих, хто дійсно має виконувати свої повноваження у день голосування, — зауважив він. — Це проблема неефективного використання коштів. Ми ж не можемо здійснювати навчання у безперервному режимі, якщо людей на тиждень міняють по два-три рази».

Крім того, у ЦВК вважають, що кампанія, яка триває менше 90 днів, з точки зору технічної організації, створює певні проблеми і не дає робити це у нормальному плановому порядку. «Але це питання конституційної юрисдикції, і ми сподіваємося, що воно знайде своє вирішення під час зміни Основного Закону», — зауважив С. Дубовик.

Голосування на сході

Люди на прифронтових територіях бояться голосувати. Про це свідчать дані, оприлюднені представниками КВУ. Так, за словами заступника голови Донецької обласної організації «Комітет виборців України» Олега Гришина, майже 1,5 мільйона мешканців Донеччини, що становить 45% виборців, не голосуватимуть. «З 21 округа вибори точно відбудуться у восьми округах, у чотирьох — під питанням, у дев’яти — точно не відбудуться. Водночас експерти вважають дивним той факт, що на території Донецька, який перебуває під контролем озброєних бойовиків, розміщена візуальна агітація «Опозиційного блоку». Це єдина політична сила, якій вдалося розмістити там рекламу.

За словами голови Луганського обласного відділення КВУ Олексія Свєтікова, вибори на Луганщині відбудуться на п’яти округах (на одному — повністю, на чотирьох — частково). «Кампанія ведеться доволі брудно — на кожному окрузі по 40—45 кандидатів, більшість з яких технічні. Крім того, варто відзначити, що люди бояться голосувати, особливо на прифронтових територіях. Адже представники ЛНР чітко зазначають — вони проти проведення волевиявлення», — повідомив Свєтіков.

Про провокації напередодні виборів попереджають і в РНБО. Тож просять мешканців сходу в найближчі дні бути особливо пильними.

МВС спільно з Нацгвардією та Збройними Силами обіцяють: зупинять будь-яку провокацію під час виборів у Донецькій та Луганській областях. За словами голови МВС Арсена Авакова, всі виборчі дільниці на території цих областей «будуть взяті під відповідну охорону».

«Якщо хтось хоче і думає, що може отримати депутатський мандат ціною жорстких активних кримінальних дій, отримає в результаті не мандат, а кілька тюремних термінів. У цьому ми налаштовані дуже рішуче», — додав міністр.

Є й інша проблема. На ній акцентувала увагу координатор виборчих і парламентських програм громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська. За її словами, є округи, одна частина яких підконтрольна бойовикам, інша — нашим військовим. У таких округах пропорція голосують — не голосують може бути дуже значною. «Це означає, що у певний момент кандидати, міжнародні спостерігачі, політична опозиція можуть поставити питання про легітимність такого голосування. Бо є міжнародний стандарт рівності ваги мандатів. Водночас, якщо на окрузі буде відкрито хоч одну виборчу дільницю, вибори будуть законними і ЦВК зобов’язана встановити їх результат. Але чи сприйматиметься такий результат — питання», — зауважила вона.

Яким буде майбутній парламент

На місце в парламенті загалом претендують понад 6,5 тисячі кандидатів. За останніми соціологічними дослідженнями, до парламенту проходить п’ять—вісім політичних партій. Таке коливання соціологи пояснюють достатньо великим відсотком тих, хто збирається йти на вибори, але не визначився за кого голосувати (32%). Оскільки система, за якою обираються депутати — пропорційна, то 225 місць посядуть представники партій, ще щонайменше 199 будуть обрані в мажоритарних округах (у тих регіонах, де вибори не відбудуться, волевиявлення буде проведено пізніше і обрані парламентарії посядуть свої місця у законодавчому органі).

Зрозуміло одне: нових облич у парламенті побільшає. 

Якщо аналізувати списки партій, то, за прогнозами КВУ, співвідношення нові—старі обличчя становитиме майже 70% проти 30%. Серед тих, хто вперше посяде місце у парламенті, найбільшу групу становлять бізнесмени та юристи (30%). На другому місці — чиновники та представники самоврядування (24%). На третьому — пенсіонери, тимчасово безробітні (20%). На четвертому — активісти, журналісти (14%). Потім ідуть освітяни, представники спорту, культури та військові (по 6%).

Приблизно таке ж співвідношення 70% (нові обличчя) і 30% вже відомі — в мажоритарних округах. Більшість мажоритарників також представлятимуть бізнес та юриспруденцію. На другому місці — представники самоврядування, третьому — активісти, журналісти. Потім — представники спорту, медицини, освіти та військові. Звісно, ці дані лише приблизні, адже ще за тиждень до волевиявлення виборці не знали за кого з кандидатів голосуватимуть.

«47% тих, хто збирається йти на дільниці, не знають жодного кандидата (напередодні виборів 2012 року таких було 34%). Знають усіх — 5%, багатьох — 12%, кількох головних — 23%, лише одного, за якого голосуватимуть, — 6%», — розповіла голова Фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. Це дуже тривожна тенденція, вважає вона. Тож як проголосують в одномандатних округах — невідомо.

Проте експерт упевнена: наступний парламент однозначно буде проєвропейським, там не буде поділу на два зовнішні вектори — східний і західний. Очевидно, що він буде більш консолідований, а майбутня коаліція гуртуватиметься навколо президентської партії.