Учора у Верховній Раді відбулися парламентські слухання на тему «Стан суспільної моралі в Україні». Відкриваючи слухання, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко зазначив, що ця тема вперше обговорюється в українському парламенті, але не вперше постає в суспільстві, й з кожним роком стан моралі викликає дедалі більше занепокоєння.
Доповідач, голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Володимир Яворівський («БЮТ-«Батьківщина») зауважив: на планеті, напевно, немає жодного цілком морального суспільства, як і людей. Є більш чи менш моральні суспільства та люди. Але певні рамки моральності все-таки існують. Наша держава перебуває у нелегкому стані, бо десятиліттями за радянських часів із українського суспільства «вимивалася мораль» і, на жаль, не вдалося високо підняти планку моральності й за часів незалежності, підкреслив доповідач.
Секретар комітету Вікторія Дем’янчук (фракція КПУ) наголосила, що сьогоднішній стан суспільної моралі не лише непокоїть, а є кричущим, бо руйнуються моральні засади, які формувалися віками, нівелюються загальнолюдські цінності, інститут сім’ї. Наслідки таких тенденцій — зростання злочинності, жорстокості, алкоголізму, наркоманії, падіння загального рівня культури, негативні тенденції в демографічній ситуації. Учасники слухань вели мову про те, що в нашій державі начебто створено законодавчу базу у сфері захисту суспільної моралі, наближену до європейських стандартів, діють відповідні органи влади, однак нерідко контроль з боку держави перетворюється лише на цензуру. Тоді як дотримання загальноприйнятих моральних норм залежить насамперед не від правової бази, не від цензорів та контролюючих органів, а від моральної зрілості та особистих цінностей кожної людини. У дискусії взяли участь представники органів влади, громадських та релігійних організацій, діячі культури. Після завершення обговорення учасники слухань ухвалили рекомендації, запропоновані профільним комітетом.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.