На Донеччині зростають борги із зарплат та виробничий травматизм. Про це заявив журналістам голова обласної ради профспілок Володимир Пастушенко. За його словами, протягом року профспілкові активісти разом з інспекцією праці виявили порушення прав 13 тисяч робітників, головним чином в оплаті праці. «Таке ганебне явище, як заборгованість із зарплати, повинно бути викоренено, але... Держава вживає якихось заходів, призначає терміни ліквідації. Проте заборгованість в області залишається. Більше того, з’являється на економічно активних підприємствах. На Донецьку область припадає 20 відсотків загальноукраїнських боргів із зарплати», — зазначив профспілковий лідер.

Рекордсменів із тривалої невиплати грошей в області декілька. Наприклад, у державному підприємстві «УкрНДІпластмас» за два роки змінили трьох керівників, у тому числі з ініціативи профспілок. Складалися нові й нові графіки погашення боргів, але заборгованість у два мільйони гривень залишається. На підприємстві «Донецьклада» торік зняли керівника, але й за нового директора зарплата не виплачується вчасно, кажуть представники ради профспілок. Резонансним стали протести працівників двох донецьких машинобудівних підприємств: «Точмаш» та «Топаз». На першому заводі 14 тисяч робітників не отримали 14 мільйонів гривень зарплати. «Відбулися суд, трудовий арбітраж, винесено рішення на користь людей, а виконання немає», — розповів В. Пастушенко.

А днями із тривожним зверненням виступили шахтобудівники. «Сьогодні ми знову зіштовхнулися із ганебним явищем — зростанням заборгованості із заробітної плати. У підприємств немає можливості в повному обсязі виконувати соціальні гарантії та зобов’язання перед трудовими колективами», — підкреслив голова Донецької шахтобудівної територіальної організації профспілки працівників вугільної промисловості Володимир Лащенко. Через брак фінансування фахівців переводять на неповний робочий тиждень та відправляють у безоплатні відпустки. Навіть за вже виконані роботи — наприклад, із відновлення капітальних споруд на шахтах «Межирічанська» («Львіввугілля») та імені Бажанова («Макіїввугілля») — із шахтобудівниками не розрахувалися. Така ситуація може поставити цілу галузь на межу ліквідації, йдеться у зверненні.

А от у прокуратурі Донецької області вважають, що профспілки не виконують своєї прямої функції із захисту прав трудящих. Прокурор області Володимир Вишинський розповів журналістам, що профспілки не звертаються до суду у випадках невиплати зарплати працівникам. Тоді як органи прокуратури цього року подали 1700 позовів щодо виплати заборгованості із зарплати на загальну суму 8,5 мільйона гривень. До дисциплінарної відповідальності притягнено 244 особи, порушено 145 кримінальних справ, із них 125 передано до суду. Після втручання прокуратури з початку року виплачено заборгованості із зарплати на 123 мільйони гривень.

«Законодавство таке, що в інтересах людини профспілка не може подати позов до суду, — відреагував на закид Володимир Пастушенко. — Тобто людина сьогодні сама повинна подавати позов і дати доручення нашому фахівцю. Якщо на заводі 12 тисяч працівників — повинно бути 12 тисяч позовів. А ось прокуратура має право подавати такі позови в інтересах працівника. Нас цього права позбавили». Голова обласної ради профспілок зазначив, що правових інспекторів у раді — близько десяти. Цієї кількості не вистачає, щоб представляти інтереси всіх членів профспілок у судах. Проблемою є виконання судових рішень: власники підприємств під різними приводами не поспішають повертати гроші.

 

Донецька область.