Так самокритично оцінили діяльність Тернопільської міської влади за рік роботи після виборів депутати окремих фракцій. І лояльних до більшості (її в Тернопільській міській раді мають представники ВО «Свобода»), і опозиціонерів. «Свободівці», на відміну від своїх колег-депутатів, знехтували звіт про виконання передвиборних програм перед громадськістю, що відбувся в прес-клубі. 

Представники інших фракцій (всього у раді їх десять) намагалися бути об’єктивними в оцінці своєї роботи і ради загалом. Депутати від УНП та «Нашої України» були лояльні до дій міської ради та її голови Сергія Надала, представника «Свободи». Вони вважають, що в умовах більш ніж скромного бюджету влада все-таки намагається реалізувати обіцяне перед виборами. До «активу» зарахували перенесення стихійного ринку, створення нормальних умов для торгівлі сільськогосподарською продукцією, знесення незаконно збудованих будівель у парку Національного відродження, ліквідацію відомчих поліклінік. На думку Михайла Джуса (УНП), потроху переоснащуються медичні заклади, відкрито підстанції «Швидкої допомоги» в мікрорайонах міста.

Натомість, представники від опозиції («Фронту змін», Партії регіонів) мають до місцевої влади чимало претензій, особливо що стосується освітньої та медичної галузей. Лише завдяки протестам громадськості та деяких політичних сил вдалося зберегти школи в мікрорайонах Кутківці і Пронятині. Не стало відомчих поліклінік комбайнового заводу і «Ватри», але обіцянка працевлаштувати медичних працівників залишилась на папері, нині у центрі зайнятості перебувають майже 40 медиків з цих установ. Петро Гринчишин («Фронт змін») великим мінусом вважає значне підвищення тарифів на воду, житлово-комунальні послуги, проїзд у транспорті, яке «благословила» міська влада, хоч це аж ніяк не збігається з передвиборними програмами «Свободи». До того ж вона прикривається нібито результатом громадських слухань, хоч насправді люди висловлювались проти підвищення цін. «Влада направо і наліво розпоряджається земельними ділянками, комунальним майном, — каже Петро Гринчишин. — Втрачає бюджет міста. Обіцяли відкрити соціальні аптеки, натомість завели в лікарні приватні. Комунальні підприємства потроху витісняються з обслуговування, на їхньому місці виникають приватні структури. Хіба це сумісно з патріотичними гаслами?»

Не згодний з тим, що комунальне майно передається у безплатну оренду наближеним до влади організаціям і особам, Василь Лукін (Партія регіонів). Втрачає бюджет, і це за того, що освітян та медиків відправляють у безоплатні відпустки, є проблеми з харчуванням дошкільнят. На жаль, нинішня влада так і не наблизилась до вирішення проблеми з вивезенням та утилізацією твердих побутових відходів, що дамокловим мечем вже кілька років поспіль висить над обласним центром. Продовжується експлуатація закритого майже півтора десятка років Малашовецького сміттєзвалища, розміщеного неподалік водозабору, звідки п’ють  воду понад 70 відсотків населення Тернополя. Невідомо, скільки ще часу місто житиме на цій пороховій бочці.

Депутати різних фракцій були практично одностайні в оцінці роботи відділу культури і мистецтв. Її начальнику Олександру Смику поставили заслужену «п’ятірку» — людина на своєму місці і багато робить для культурного і патріотичного виховання. Господарська робота через непрофесіоналізм команди в середньому «потягнула» на «трійку». Так чи інакше, такі звіти потрібні, а то дуже часто політичні сили, «в’їхавши» в органи влади, забувають, хто їх туди делегував.