У ході переговорів із Президентом України Петром Порошенком Ангела Меркель заявила, що дипломатичне рішення, як і раніше, залишається єдиною можливістю для врегулювання ситуації в Україні. «Ми можемо робити лише те, що в змозі. Ми зробимо все можливе, щоб домогтися вирішення конфлікту й зупинити кровопролиття».

Франсуа Олланд підкреслив, що суть їх «дорожньої карти» полягає не в тому, щоб з України зробити клаптеву ковдру самопроголошених державних псевдоутворень, як планує Путін. В основі їхнього плану — територіальна цілісність України.
Слова французького лідера підтвердив заступник голови адміністрації Президента України Валерій Чалий, який наголосив, що в Києві сторони обговорювали «абсолютно нові пропозиції» із врегулювання кризи, і підкреслив, що основою переговорів «не був ніякий документ Путіна».
 Після Києва президент Франції і канцлер ФРН вирушили до Москви. Американська ділова газета The Wall Street Journal розповіла про мету візиту Меркель та Олланда до Москви: «для обговорення таємної пропозиції про надання ополченцям більшої автономії». Однак інформатори американського видання видавали чутки за дійсність. Московське інтернет-видання «Ежедневный журнал» знущально підкреслило, що «План Путіна» бачиться приблизно так: хвіст вертить собакою, Донбас «вертить» Україною, Донбасом «вертить» Кремль».
Але насправді Президент Франції і канцлер Німеччини, як відомо, відкинули путінський план урегулювання військового конфлікту в Україні й спочатку поїхали до Києва.  
Сам Олланд метою переговорів у Москві назвав складання тексту угоди, яка повинна бути прийнятною для всіх сторін. Посол України в Польщі Андрій Дещиця припустив, що за підсумками переговорів у Москві може бути прийнята «дорожня карта» із врегулювання військового конфлікту на Донбасі. Утім, учора «Дойче велле», посилаючись на свої джерела в оточенні Ангели Меркель, повідомило, що канцлер не виключає ще декількох раундів переговорів після московського.
Якщо в Кремлі офіційні особи «соромилися» робити прогнози стосовно переговорів, то в Європі це робили із задоволенням. «Ніхто не хоче війни, — підкреслює журналіст німецького видання Bіld, — однак було б ілюзією й самообманом вважати, що після нового «мирного договору» Володимир Путін зупиниться й дасть Україні спокій. Досі Путін робив прямо протилежне». «Чому він повинен зупинятися, якщо Європа й весь західний світ показали йому, наскільки вони неспроможні перед його владою?» — риторично запитує оглядач газети.
Західні експерти пропонують увести в зону конфлікту на сході України міжнародні миротворчі сили, особовий склад яких не мав би стосунку ні до Європи, ні до Росії, ні до США. Наприклад, це могли бути військовослужбовці Індії або Японії. Але, як відомо, Президент України різко негативно ставиться до таких ідей. Петро Порошенко, коментуючи ці пропозиції, заявив, що в нас немає громадянської війни, але на території країни перебувають «іноземні війська», і якщо їх буде виведено, то «за два тижні буде наведено порядок демократичним, а не військовим шляхом».
Тим часом багато експертів в Європі зазначають, що Києву не слід заспокоювати себе тим, що Захід гарантуватиме його безпеку або платоспроможність. Росія готова піти на серйозну шкоду своєму міжнародному авторитету; перенести удари по своїй економіці внаслідок американських і європейських санкцій; витратити багато золота і крові, щоб не дати українській армії досягти перемоги на Сході. «Президент Володимир Путін, очевидно, готовий кинути свою країну у вогонь, щоб добитися своїх цілей. Ясно, що на глобальному рівні Росія не може змагатися із Заходом — з огляду на свої звичайні озброєння чи свою економіку. Але на рівні України Росія має значно вищий рівень мотивації», — пише Самуель Чарап, співробітник Міжнародного інституту стратегічних досліджень.
 
Москва.
 
Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).
 ЦИТАТА
Прем’єр-міністр Арсеній ЯЦЕНЮК:
«Наша позиція щодо мирних домовленостей проста і зрозуміла: Україні потрібен мир. Але ми ніколи не будемо розглядати умови, які підривають територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України і наше європейське майбутнє. Ми підтримуємо спільні зусилля Франції, Німеччини та Сполучених Штатів Америки щодо припинення російської агресії. Ми мали низку переговорів у різних форматах: Женевському, Нормандському. На мою думку, найкращий формат — це київський. Щоб Сполучені Штати Америки, Німеччина, Франція, Європейський Союз та Україна сіли за одним столом, щоб була єдина спільна сильна позиція. І єдина мета, яка в нас є, — досягти миру і зупинити російське вторгнення».