Тема сьогоднішніх парламентських слухань «Про стан суспільної моралі» для країни з багатовіковою історією, на перший погляд, є дивною. Але, хоч як це парадоксально, актуальною. Причина того очевидна — моральна та духовна деградація в суспільстві. І винуваті у цьому не лише недосконале законодавство, негативний вплив інформації, а й недбала, байдужа політика держави, переконані ініціатори слухань народні депутати від фракції Компартії Вікторія Дем’янчук та Володимир Даниленко.

За результатами дослідження Всесвітньої організації охорони здоров’я, проведеного у 40 країнах, українські діти вживають алкоголю більше, ніж у будь-якій іншій країні світу. Випивають щотижня майже 22 відсотки 11-річних дітей, близько 32 відсотків 13-річних підлітків (для порівняння: на Мальті — 24,9, у Росії — 17,34 відсотка) та 52,7 відсотка 15-річних. На думку вітчизняних медиків, в нашій країні 700 тисяч лише офіційно зареєстрованих алкоголіків.

Надзвичайно поширеним явищем є й тютюнопаління. Нині в Україні курить 32 відсотки дорослого населення. Серед підлітків ця цифра набагато вища. До того ж 31 відсоток юнаків та 14 відсотків дівчат вперше спробували цигарку в 11 років або й раніше. Один із першочергових чинників поширення тютюнопаління — це створений рекламою позитивний імідж цієї продукції. А ще легкодоступність до низькопробної інформації, яка пропагує силу, алкоголь, тютюн, а тому негативно впливає на психічний розвиток особистості. Тож споконвічні цінності, притаманні українцям — доброта, чесність, справедливість, — нівелюються і відходять на другий план.

Та все-таки головна причина цих негативних явищ, переконана Вікторія Дем’янчук, прихована у байдужості держави до майбутнього своїх громадян. Це і недолуга соціально-економічна ситуація в країні, безробіття, неможливість отримати перше робоче місце, і закриті будинки культури, бібліотеки, школи, дитячі садочки тощо.

Ідею проведення таких слухань підтримав і профільний Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності. Проте його голова Володимир Яворівський переконаний: насамперед треба говорити про аморальність влади, яка нині «запанувала на всіх щаблях, від найвищого до самісінького низу». Маємо говорити й про те, куди поділися наші кіностудії, де наша книга, та чому їх замінено різноманітними шоу.

Та чи можна розв’язати проблему, якщо боротися лише з її наслідками? Якщо замість серйозної фахової державної політики витрачати кошти на проведення фестивалів, спонсорами яких, до речі, зазвичай є виробники слабоалкогольних напоїв. Державні кошти, переконані депутати, мають витрачатися на формування свідомості справжніх патріотів своєї країни, в яких є сильний духовний моральний стрижень. І виконання цього завдання має бути головним у діяльності кожного державного органу.

Відповідь на те, як зупинити цю аморальну вакханалію, вседозволеність і безвідповідальність за порушення законодавства, переконана В. Дем’янчук, потрібно шукати в широкій дискусії.