У переддень святкування Міжнародного дня боротьби проти фашизму, расизму та антисемітизму, який відзначають у світі 9 листопада, у Верховній Раді відбувся «круглий стіл» «Фашизм, ксенофобія, антисемітизм: точки зборки». Організатори — народні депутати, українські вчені, правозахисники, представники громадських організацій «Міжнародний антифашистський фронт», Єврейський форум України, міжнародний рух «Світ без нацизму» та інших — звернулися до Президента України та інших органів державної влади із пропозиціями активізувати на державному рівні боротьбу із проявом усіх форм нетерпимості.

Народний депутат України, співголова «Міжнародного антифашистського фронту» Вадим Колесніченко (Партія регіонів), відкриваючи захід, підкреслив, що, на жаль, у нашій країні досі трапляються прояви неофашизму, антисемітизму та інших негативних явищ через втрату в суспільстві морально-етичних цінностей і перегляду історії. Зокрема, нерідко приходять повідомлення про факти вандалізму над могилами євреїв на цвинтарях, місцях масового поховання євреїв, на вулицях міст виникають антисемітські написи графіті. «Тільки в розмові, в діалозі ми можемо зрозуміти, що пливемо в одному човні, — вважає В. Колесніченко. — Але толерантності до неофашизму та антисемітизму бути не може».

Президент Єврейського форуму України Аркадій Монастирський зазначив, що після завершення Другої світової війни в Європі дуже багато що змінилося, але проблеми нетерпимості залишаються. Проте в українському законодавстві фактично відсутня відповідальність за прояв неофашизму, ксенофобії та антисемітизму — акти вандалізму над могилами євреїв, розцінюються правоохоронцями як звичайне хуліганство, а організатори цих акцій можуть відбутися невеликим штрафом.

Громадські організації — учасники «круглого стола» звернулися до Президента України, Кабінету Міністрів, Міністерства юстиції, Генеральної прокуратури, МВС і СБУ, інших органів державної влади із проханням сформувати на законодавчому рівні ефективний механізм боротьби із проявами фашизму, ксенофобії, нацизму, антисемітизму та іншими формами нетерпимості. Представники громадських організацій також ініціювали проведення парламентських слухань на тему: «Ксенофобія й нетолерантність: причини їх виникнення і шляхи протидії».

Зліва направо: голова Всеукраїнського союзу громадських об’єднань учасників бойових дій, ветеранів військової служби та правоохоронних органів Віктор Палій, народний депутат України Вадим Колесніченко, голова Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнська асоціація ветеранів-підводників» Олександр Кузьмін.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.