У столиці — знову мітинг. Учора кияни вже вкотре намагалися зупинити незаконне будівництво. Цього разу протестували проти зведення житлового будинку з офісами, приміщеннями соціальної сфери та підземним паркінгом у дворі по вулиці Пирогова, 2. Між тим фактично зупинити роботи мітингувальникам таки вдалося. Під час акції на будмайданчику не було жодної живої душі, окрім охоронців. Та це, переконують активісти, показове затишшя. Мовляв, ще днем раніше по той бік зеленого паркану були й техніка, й робітники.

— Тут кілька днів взагалі посеред дороги стояв кран, який перегородив шлях автотранспорту. Через нього від нас навіть сміття не вивозили, спецмашина проїхати не могла. Це ж добре, що нікому не довелося «швидку» чи пожежників викликати. Могло б статися лихо, — переконують мешканці.
Сумнівів у тому, що кран прибрали спеціально, готуючись зустрічати пресу, в них немає. Кажуть: заради того, аби уповільнити темпи будівництва, готові подібні акції щодня проводити. Адже, попри протести та приписи прокуратури й заяви чиновників, каркас новобудови росте, наче на дріжджах: за два місяці — два нові поверхи.
Та все ж активність тутешніх мешканців дає плоди. За словами Лідії Чуватіної, в останні дні жовтня столична прокуратура перевірила це будівництво й знову виявила численні порушення. Як результат — його опломбували. Хоча, запевняє активістка, роботи все одно тривали. За кількарічну історію боротьби проти забудовників мешканці сусіднього будинку випробували все. Зараз по допомогу звертаються до Президента країни. Вимагають демонтувати зведені конструкції та благоустроїти територію. І це, мовляв, не їхня особиста забаганка.
— Ще навесні цього року на засіданні Гуманітарної ради було створено спеціальну комісію з перевірки спірних об’єктів. Пропрацювавши місяць, її члени винесли свої рекомендації. А саме: скасувати незаконне рішення Київради про передання цієї ділянки під забудову. Адже подальше будівництво просто технологічно неможливе. І в рамках існуючого проекту таїть у собі загрозу нищівних деформацій нашого будинку (на вул. Пирогова, 2) та оточуючих трьох пам’яток архітектури, — нагадує Лідія Чуватіна.
Учасники акції переконані: для зупинення будівництва законних підстав удосталь, не вистачає лише політичної волі. Мовляв, питання про знесення незаконно встановлених МАФів вирішуються блискавично швидко. А тут, припускають, йде банальне затягування процесу. І побоюються, що влада знову зможе розіграти сценарій, як із забудовою над станцією метро «Театральна»: погоджуватись із незаконністю, попри це, дати добудувати об’єкт, а потім сказати, що його шкода зносити... І все б нічого, якби не висновки геологів: у зоні забудови спостерігається аномально високий рівень ґрунтових вод. У разі продовження робіт цей процес прийме неконтрольований характер. І під загрозою підтоплення та руйнування опиняться усі прилеглі будинки в самому центрі столиці.
Фото Дарії РЕШЕТНЯК (Укрінформ).