Близько 50 неурядових організацій розпочали вчора всеукраїнську акцію «Міліція під контролем». Основна мета — дотримання прав людини працівниками МВС. Триватиме захід два тижні. На думку правозахисників, він має показати керівництву відомства кількість порушень, а громадськості допомогти здійснювати контроль за вартовими порядку.

— Моніторинг проводитимуть волонтери. Вони будуть опитувати відвідувачів міліції. Як, наприклад, з ними поводилися у РУВС. Або наскільки правомірно їх туди викликали. Люди, як правило, охоче розповідають про свої проблеми, — розповідає голова правління українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Олег Мартиненко. — Адже вартові порядку часто не дотримуються закону — інколи від того, що й самі його не знають, але частіше тому, що відчувають безкарність. Лише за дев’ять місяців цього року у райвідділах міліції померло 32 особи. Минулого року летальних випадків було практично удвічі менше.
За словами О. Мартиненка, контроль за діями працівників МВС посилять також і в громадських місцях та просто на вулиці. Долучитися до моніторингу може кожен, хто зафіксує порушення з боку міліції.
Тим часом у МВС щодо кількості жертв насильства, вчинених правоохоронцями, є своя статистика: впродовж січня—вересня 2011 року зафіксовано 14 повідомлень про раптову смерть затриманих, 16 спроб самогубств у райвідділах та 157 потерпілих від злочинів міліції. Загалом надійшло 5,6 тисячі скарг від громадян на дії міліціонерів. Однак половина з них не підтвердилися.