Україна може втратити до 30 відсотків озимих, посіяних під урожай майбутнього року, через украй несприятливі умови нинішньої осені. Про це повідомила начальник департаменту аграрної метеорології Гідрометеоцентру Тетяна Адаменко.
За її словами, тривала посуха, яка розпочалася ще в середині літа, змінилася холодною погодою, що не дало можливості рослинам достатньо розвинутися для успішної зимівлі.
Тим часом Мінагропрод звернувся з листом до Прем’єр-міністра Миколи Азарова із проханням виділити 20 мільйонів гривень для поповнення страхового запасу насіння у Державному насінному фонді, виходячи з очікуваного весняного пересівання окремих площ зернових.
У посланні сказано, що озимі зернові в Україні станом на 3 листопада зійшли на площі в 5 мільйонів гектарів (63 відсотки посівів). З них у гарному й задовільному стані перебувають 3,4 млн. га (67,8 відсотка), у слабкому й зрідженому стані — 1,6 млн. га (32,2).
У Мінагропроді наголошують, що «якщо осіння вегетація припиниться у звичайні терміни (кінець першої—початок другої декади листопада), значна частина посівів увійде в зиму в незадовільному стані й може підлягати весняному пересіванню».