Юрій Кобизький садив картоплю двічі на рік, але...
 
У Понорниці, що у Коропському районі на Чернігівщині, фермер Юрій Кобизький (на знімку) здивував, коли під час зустрічі не почав плакатися на нинішні ціни на картоплю. Річ у тім, що вона сповзла в області до гривні за кілограм, і практично всі селяни або ховають бульби у льох «на кращі часи», або через безгрошів’я собі на збиток її продають.
— А мені вигідна така ціна, — зазначив голова фермерського господарства «Білі роси». — Навіть по 80 копійок за кілограм — добре.
Нічого собі!!! Як таке може бути, коли чоловік вирощує трудомістку культуру на площі понад 300 гектарів? Це ж великі затрати!
А секрет Юрія Кобизького нібито й простий:
— У мене все-таки урожай удвічі-утричі більший, ніж на городах.
Як дізнаюся, окремі сорти бульб (а фермер вирощує зо три десятки) вродили у нього по 600 центнерів на гектарі, інші — по 500.
За фахом Юрій Петрович — агроном, випускник аграрної академії. У 1990-ті возив як приватний підприємець м’ясо, картоплю до Москви, в Архангельську область. Потім постачав закуплену в людей крохмалисту на Донеччину. Зрештою, у 2002 році вирішив самостійно зайнятися виробництвом сільгосппродукції. Рік за роком фермер відточував технологію вирощування бульб.
— Знаєте, чому я так назвав своє господарство «Білі роси»? — запитав він і відповів:
— Так називається хвороба фітофтороз. Вона часто «з’їдає» до 70 відсотків урожаю. І ось я навчився з нею ефективно боротися. Тому на честь цієї перемоги й названо моє господарство.
Фермер починав із вирощування картоплі на 30 гектарах. Тепер має потужну німецьку техніку, з допомогою якої може збирати не травмовані бульби з понад 300 гектарів. Юрій Кобизький взявся і за виробництво насіннєвої картоплі. Постачає її колегам-фермерам у Херсонську, Донецьку, Запорізьку області, а також до Криму. Для її зберігання має дев’ять обладнаних картоплесховищ. Господарство оновлює сорти шляхом відбору клонів та індивідуального розмноження кращих рослин.
При цьому фермер щороку експериментує. У 2008-му йому на двох гектарах вдалося виростити урожай картоплі двічі.
— Першого разу отримав по 40 тонн ранніх бульб на кожному гектарі, — розповідає. — А вже другого разу — по 20 тонн. Наступного року він вирішив двічі виростити картоплю на 5 гектарах. Однак того разу вдарили ранні морози у жовтні, що призвело до чималих втрат.
— Але, — розмірковує, — якби я жив на Полтавщині, то вирощував картоплю двічі на рік.
Фермер нині активно розвиває тваринництво. В Атюші вже має 700 голів великої рогатої худоби, з них 416 корів.
Чернігівська область.