Продукція українських яблуневих садів представлена на ринку країни, яка є визнаним центром садівництва в Європі. Про це повідомив під час виступу перед студентами Вінницького національного аграрного університету Хаасе Будевін (на знімку), менеджер однієї з голландських компаній, що спеціалізується на створенні нових технологій у вирощуванні яблук. Голландці відкрили своє представництво у Тиврівському районі на Вінниччині. Тепер шукають фахівців для співпраці.

З вами ніхто не зрівняється у садівництві

— У найближчі роки Україна буде найбільшим експортером фруктів у країни Європи — такий прогноз зробили фахівці садівничої галузі у Голландії, — переконував закордонний гість студентів і викладачів агрономічного факультету. — У вас є потенціал і база для розвитку садівництва. Але відсутні сучасні технології. Як тільки ці технології запрацюють на повну силу, з вами ніхто не зможе зрівнятися у вирощуванні продукції садівництва. У вас дуже сприятливі для цього умови — і кліматичні, і грунтові. Ми знаємо з історії, що колись з Вінниччини возили яблука до Європи. Тепер переконуємося, що історія має властивість повторюватися...

— Гість приємно вразив нас інформацією, що яблука з України, зокрема з Вінниччини, продають у магазинах Голландії, — каже декан агрономічного факультету Віктор Мазур. — Держава, яка здавна славиться своїми технологіями у садівництві, пустила на свій ринок наших виробників тільки тому, що наші яблука вирощують з меншою кількістю обприскувань, порівнюючи з їхніми технологіями. Тому такі плоди мають кращі екологічні параметри. Однак здивувало те, що продають їх чомусь тільки раз на місяць. Хоча, як зазначав голландець, менеджери рекламують українську продукцію, наголошуючи передусім на її екологічності.

Тим часом у господарствах корпорації «Вінницясадвинпром» протягом останніх років заклали уже більше трьохсот гектарів так званих імунних садів. Вони не потребують хімічної обробки проти низки хвороб. Плоди з таких дерев мають особливий попит.

Новинку підказали науковці

— Імунні сорти яблук, або ре-сорти, мають імунітет проти хвороб, звідси й відповідна назва, — каже голова корпорації «Вінницясадвинпром» Анатолій Семенюк. — Вони не бояться поширених хвороб, таких як борошниста роса, парша. Тому й не потребують обприскування хімічними препаратами. Захищаємо їх тільки від шкідників. За скороплідністю, врожайністю, стабільністю плодоношення і стійкістю до несприятливих умов середовища вони успішно конкурують із кращими районованими сортами.

Дотепер саджанці купували переважно за кордоном, а невдовзі матимемо свої — у Могилів-Подільському районі створили плодорозсадник. Імунні сади уже «прижилися» в Барському, Тиврівському, Немирівському, Шаргородському районах.

Також підтримуємо контакти з науковцями, зокрема вченими Уманського національного університету садівництва, що на Черкащині, — наголошує Анатолій Семенюк. — До речі, Вінниччина, певне, єдина область, де з часів Союзу збереглося об’єднання господарств садівничого напряму. Якщо в інших регіонах, даруйте, винаходили велосипед, проводили різного плану реорганізації, то ми — трималися гурту. Тож вдалося і господарства зберегти, і сади оновити. А результат — уже більше п’яти років Вінницька область не поступається у державі першістю з валового збору яблук.

Дерева на всій площі накривають сіткою проти граду і... птахів

Простим способом садівники корпорації розв’язали проблему зберігання яблук. «Великі господарства давно мають власні сховища, — уточнює Анатолій Семенюк. — Вони їх тільки вдосконалюють, як мовиться, на сучасний лад, за сучасними технологіями. Там, де сади ростуть на незначних площах, обладнали сховища у приміщеннях колишніх тваринницьких ферм і комплексів. Вони здебільшого пустували. Ми викупили їх, відремонтували, встановили обладнання для підтримання належної температури і так розв’язали проблему зберігання. Навіть у травні продаємо яблучко таким свіжим, ніби його щойно з дерева зняли».

У корпорації також цікавляться новинками зарубіжних садівників. Приміром, планують застосувати на частині площ технологію захисту плодів від знищення птахами, а також від ураження градом.

— Спеціальну сітку, — уточнює Анатолій Семенюк, — бачили у Німеччині, Франції, інших країнах. Величезні площі накриті такою плівкою. Сонячне проміння проходить крізь неї, а ось пташкам сісти на дерево — зась, бо гілля накрите. Навесні чи на початку літа достатньо одного випадання граду — і врожай пропав. Від цього теж захищає така сітка...

Вінницька область.

 

Фото автора.