Сімейні господарства на Херсонщині нерідко створюють для «прикриття» земельних махінацій
 
На Херсонщині правоохоронці намагаються ламати кримінальні схеми захоплення державних земель під «прикриттям» розширення фермерських господарств. Вони такі поширені, що діють практично в усіх районах області, от тільки далеко не всюди організаторів кримінальних оборудок вдається «підсадити» на лаву підсудних.
Скажімо, в Голопристанському районі області двоє тамтешніх ділків у селі Новофедорівці «домовилися» із фермером, котра власноруч склала фальсифікований протокол загальних зборів свого фермерського господарства про прийняття  їх у члени ФГ. Законодавство і статут забороняє приймати до таких підприємств осіб, котрі не є членами родин або ж родичами фермера, та це анітрохи не завадило новим членам «сімейного» господарства приватизувати відповідно 9,02 і 10,06 гектара сільськогосподарських угідь, оформивши на них усю необхідну технічну документацію. А ці землі, між іншим, розташовані поруч із Чорноморським узбережжям та курортним селищем Залізний Порт, тож за умови легального продажу їх ціна була б «золотою» — понад півтора мільйона гривень.
Прикметно, що суд Голопристанського району був доволі поблажливий до фермера, котра завдала державі чималих збитків. І річ не в тім, що вирок у три роки позбавлення волі з іспитовим терміном не передбачав взяття засудженої (мати неповнолітньої доньки) під варту та відправлення до виправної колонії. Перша судова інстанція навіть не позбавила обвинувачену права виконувати обов’язки, пов’язані з організаційно-розпорядними функціями, тим самим залишивши біля керма фермерського господарства. Однак прокуратура дійшла висновку, що це буде надто великою для фермера спокусою повернутися до скоєння подібних злочинів, і оскаржила вирок. А обласний Апеляційний суд, розглянувши скаргу, таки позбавив засуджену права очолювати господарство.
Утім, на Херсонщині нерідко трапляється, що фермерські господарства, використовувані для захоплення цінних угідь, взагалі є «паперовими». Себто, людина, яка за документами вважається їхнім засновником, ані найменшого стосунку до реального управління ФГ насправді не має. А за її спиною «друзі» або й родичі крутять свої махінації. Так вийшло і з охоронцем дитячого садочка в місті Апостолово Дніпропетровської області. Двоюрідний брат, котрий мешкав у Високопільському районі Херсонщини, «щедро» зареєстрував на родича фермерське господарство, і отримав на нього землі біля села Миколаївки свого району. Але й цього ділкові виявилося замало. Він вступив у змову з директором приватного підприємства, що спеціалізувалося на підготовці технічної документації для приватизації земельних ділянок. І вмовив брата підписати фальсифікований протокол про включення директора підприємства з його тещею до членів господарства. Далі Високопільська райдержадміністрація, яка мала перевірити, наскільки законними є підстави для розширення ФГ, своїм розпорядженням узгоджує оформлення документів на передачу новим його членам загалом 17,05 га землі. А ті її приватизують і отримують Державний акт, аби згодом продати з чималим зиском. Та не склалося: під час перевірки земельної документації прокуратура розкрила злочинні наміри. Тож необачний охоронець дитсадка, який згодився на «невеличку послугу» родичеві й фактично підрядився бути підставною особою, отримав ті самі три роки позбавлення волі з дворічним випробним терміном. Матеріали про злочини його двоюрідного брата й директора приватного підприємства розслідуються в окремому провадженні.
Слід зазначити, що такі схеми для півдня України не нові, але досі широко поширені. Та й загалом, практика захоплення сільськогосподарських угідь після фальсифікації документів чи й просто без оформлення навіть підроблених папірців тут є чи не усталеним елементом аграрного бізнесу. Промовистий приклад: перевіривши нещодавно використання 75 тисяч гектарів угідь, експерти Держкомзему виявили, що орендарі чи власники тисячі гектарів законного права господарювати на них не мають.
Херсонська область.