У країні продовжують дорожчати помідори. Якщо тиждень тому у столиці томати можна було купити по 5 гривень за кілограм, то нині дешевше, ніж по 10 гривень навряд чи знайдеш. Логічно, що запаси зібраного у відкритому ґрунті закінчуються, а довго зберігати цю вітамінну продукцію не вдається. Найімовірніше, незабаром цю нішу заповнять тепличні та імпортні помідори — звичайно, і ціна на них буде відповідна. Перші великі партії огірків з Туреччини вже надійшли до України. Цей факт дещо стабілізував ціни на огірки, які стрімко взяли планку в 15 гривень за кілограм. Їхнє завезення почалося раніше, ніж торік, і фактично збіглося із завершенням сезону на вітчизняних підприємствах. Якість імпортних огірків, за словами продавців, задовільна, а ціни в середньому на 20—30 відсотків нижчі, ніж на останні партії українських.
Водночас, як повідомляє «АПК-Інформ: овочі та фрукти», підбиваючи підсумки сезону, вітчизняні тепличні господарства загалом незадоволені рівнем цін на огірок другої сівозміни. Виторг залишався на рівні минулого року, тоді як виробничі витрати значно зросли. Крім того, у багатьох теплицях восени рослини сильно потерпали від хвороб, що негативно позначилося на якості продукції й спровокувало більш раннє завершення сезону.
Продовжує радувати покупців капуста. Її продають на ринках по гривні за кіло, а то й дешевше. Невисокі ціни пояснюють багатим урожаєм цієї вітамінної продукції. До того ж сільгоспвиробники, натхненні весняними високими цінами — у квітні кілограм капусти йшов по 12—13 гривень — значно розширили посівні площі. Щоправда, можна припустити, що майбутній рік не стане таким прихильним для споживачів. Аграрії не одержать тих прибутків, на які розраховували, і скоротять посіви. Отож нинішній капустяний рай для покупців, імовірно, зміниться не таким щедрим урожаєм і, звідси, високими цінами наступного сезону.
Фотоетюд Анастасії СИРОТКІНОЇ.