На найбільшому пункті пропуску «Ужгород», що на українсько-словацькому кордоні, відбулася прес-конференція керівництва Чопської митниці.

Тимчасовий виконувач обов’язків начальника митниці Володимир Середа розповів, що з початку року Державна митна служба України активно впроваджує централізовану систему відеоспостереження на державних кордонах. Мета — мінімізувати корупцію та зробити митні процедури прозорішими. Відтак, наглядно продемонстрував журналістам роботу та переваги фільтра пункту пропуску, який успішно введений на кордоні зі Словацькою Республікою. Фільтр включає систему автоматичного зчитування реєстраційних номерів транспортних засобів, зважування та занесення в базу даних (програмно-інформаційного комплексу «Інспектор-2006») відомостей про автомобілі. Це дає змогу істотно зменшити вплив людського фактора, значно скорочує час здійснення митних процедур. Як наслідок, істотно збільшується кількість оформлених автомашин і зменшуються черги на кордоні.

Також важливим є обмін інформацією зі словацькими, угорськими та румунськими митниками. Завдяки злагодженій співпраці та оперативному інформуванню чопські митники попереджають випадки підміни документів і ввезення контрабандних товарів на територію України.

Ось лише факти: від початку року Чопською митницею порушено 29 кримінальних справ на суму 36 млн. грн., що на 13 млн. грн. більше, ніж торік. Крім цього, запроваджено 2868 справ про порушення митних правил на 87,8 млн. грн., що на 25% перевищує торішні показники.

Серед порушень найчастіше фігурували: транспортні засоби на суму майже 36 млн. грн., промислові товари — на 44 млн. грн., тютюнові вироби — на 2,9 млн. грн., валютні цінності — на суму 2,3 мільйона гривень. У 339 випадках вилучалися наркотичні засоби і психотропні речовини, у 86 — зброя різного виду.

З порушеннями Чопська митниця також бореться у взаємодії з правоохоронними та контролюючими органами області. В результаті спільних дій запроваджено 65 справ про порушення митних правил на суму майже 6 млн. грн.

Що стосується наповнення державної казни, то за 9 місяців Чопська митниця перерахувала податків та зборів на суму 1 млрд. 51 млн. 400 тис. грн. Торік — лише 620 млн. грн.

Експортовано товарів на суму 8,2 мільярда гривень (торік — 6,4 млрд. грн.), імпортовано — на 9 мільярдів гривень (торік — 7 млрд. грн.). Основними торговельними партнерами у зовнішньоекономічній діяльності є Угорщина, Австрія, Німеччина та Словаччина.

Василь НИТКА, Вікторія СЕНГЕТОВСЬКА.