Нова хвиля приватизації пакетів акцій енергокомпаній призведе до створення потужних енергетичних монополій. А також до різкого зростання впливу олігархів на державу. Таку думку під час прес-конференції висловив екс-голова Фонду держмайна, народний депутат від фракції «НУ—НС» Олександр Бондар. Водночас парламентарій зауважив, що «цілком очевидно, кому їх буде продано». «Всі наперед знають, хто що купить ... Жодної конкуренції, безумовно, не буде», — вважає О. Бондар.
Як відомо, Кабмін цього року запланував продати пакети акцій шести енергокомпаній. Серед них і «Київенерго».
Народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов, який свого часу також очолював Фонд держмайна, переконаний: перед тим як вирішити питання щодо приватизації, варто подивитися, як ці процеси відбуваються за кордоном. «У світі немає єдиного підходу. Маю на увазі демократичні, економічно розвинуті країни. Енергетика або в руках держави, або в приватних руках. Але ми, українці, завжди намагаємося винайти велосипед. Замість того, аби піти якимось одним шляхом, ми пішли двома. Тому постає питання: що робити далі?». Відповісти на нього, переконаний депутат, можна, подивившись у гаманець країни. Чи є кошти, щоб вкладати їх у підприємства енергетичної галузі? «Якщо ми залишаємо їх за державою, то в них потрібно вкладати гроші. А їх немає. Тобто виходить, що потрібно долучати інвесторів», — зауважив регіонал. Водночас він наголосив, що атомні та гідроелектростанції залишатимуться за дужками процесу, їх ніхто не приватизуватиме.
Але постає інше запитання: наскільки «великі кошти» будуть отримані від продажу? Адже фінансовий голод нині відчувають усі країни світу, і, звісно, ми — не виняток. Але чекати, переконаний М. Чечетов, не можна. «Бо це як хвороба. Якщо чекатимемо, поки вони з’являться, то, можливо, вже й лікувати буде нікого».