На міжнародному фестивалі органної музики свою майстерність покажуть артисти з України, Росії, Польщі, Італії. Усі ці виконавці дуже високого класу, і протягом місяця вони даватимуть концерти у Хмельницькій облфілармонії. А відкрив цей парад класичної музики польський органіст Роман Перуцький.

У рідному Гданську його знають як органіста одного із найстаріших європейських соборів і як директора філармонії, професора, викладача музики, успішного продюсера.

— У 1990-х роках поляки переживали такі самі важкі часи, як і українці. Тоді в центрі міста закрили електростанцію, що псувала екологію. І я вирішив викупити це приміщення, створити там філармонію, — розповів пан Роман.

Тепер Гданська філармонія — один з найбільших музичних і конференц-центрів Польщі й Європи. У чотирьох концертних холах щотижня — концерт з оркестром. Паралельно музика звучить ще й у трьох камерних залах. Крім того, щороку до мільйона людей приходить у храм послухати органні концерти. А в старій частині Гданська, де найбільше туристів, часто лунають записи творів Шопена. У філармонії розроблено спеціальний цикл концертних виступів «Музика в старому Гданську», що також звучить на вулицях міста. На відкритті фестивалю Роман Перуцький представив програму із творів Баха, Маркуля, Ліста, Масне. Органіст дав уже понад дві тисячі концертів. Тепер його почують і в нас: після Хмельницького він виступить в інших органних залах України.

А в рамках хмельницького фестивалю «Вечір у стилі бароко» проведе наш Володимир Кошуба. Разом з віолончелістом Іваном Кучером він виконає твори Баха та Вівальді. Двадцять років тому, коли у місті з’явився орган, Володимир Кошуба став першим грати на цьому інструменті.

Класичні твори прозвучать і в програмі органіста з Рима Паоло де Матеіса. А в репертуарі киянки Валерії Балаховської переважатимуть твори українських композиторів — Бортнянського, Колесси, Льонка.

Відбудеться також концерт до 200-річчя від дня народження Ліста. Його підготували хмельниччани. Твори угорського композитора прозвучать у виконанні вокалістки Марії Ясіновської, органістки Наталії Молдован, флейтиста Тараса Малика та скрипальки Ольги Малик.

— Головним критерієм при запрошенні виконавців на фестиваль став їх високий професіоналізм та виконавська майстерність, — розповів директор Хмельницької філармонії Олександр Драган. — Переконаний, що всі концерти, а тим більше — заключний, де виступатиме до десятка музикантів, принесуть справжню насолоду любителям органної музики.

Хмельницький.