Художньому центру «Петриківка», знаному на увесь світ завдяки унікальному розпису, виповнилося 20 років.
Майстрів-ювілярів на урочистих зборах вітали голова облдержадміністрації Олександр Вілкул, голова Дніпропетровської облради Євген Удод, голова правління Центру народного мистецтва «Петриківка» Андрій Пікуш та студенти Дніпропетровського театрально-художнього коледжу. Групі митців вручено Почесні грамоти облдержадміністрації. А орденом княгині Ольги ІІІ ступеня нагороджено Наталію Рибак, майстриню декоративного розпису.
Центр «Петриківка» став першим підприємством в Україні, де люди з найманих працівників перетворилися на співвласників. Нині це близько 40 майстрів, які створюють вироби з петриківським розписом за давніми народними традиціями. Тут працює 24 члени Національної спілки художників і шість заслужених майстрів народної творчості України.
— Петриківський розпис — це бренд не тільки Дніпропетровщини, а й усієї України. І сьогодні ми святкуємо не просто 20-річчя Центру народного мистецтва, а вшановуємо могутнє джерело нашої національної культури, — підкреслив на зборах Олександр Вілкул.
Нещодавно з успіхом пройшла персональна виставка майстрині Галини Назаренко в Культурному центрі Посольства України в Парижі, яку організувала і профінансувала облдержадміністрація. Створено унікальну книгу про історію петриківського розпису.
Планується, що на честь 80-річного ювілею Дніпропетровської області в лютому наступного року в усіх школах регіону буде проведено єдиний відкритий урок, присвячений петриківському розпису. У прямому ефірі обласного 51-го канала професійний художник розказуватиме учням про техніку та прийоми «Петриківки». Діти зможуть самі створювати малюнки, кращі з них потраплять на спеціальну виставку.
В області також хочуть розробити інформаційний портал — усе про історію петриківського розпису, про центр та народних майстрів. Можливо, з’явиться і туристичний маршрут з Дніпропетровська до Петриківки.
Молодь знімає кіно
У Дніпропетровську відбувся Відкритий всеукраїнський дитячий фестиваль «Молоде кіно України», що проводиться під патронатом голови облдержадміністрації Олександра Вілкула. А організатор — обласний дитячо-юнацький кіноцентр «Веснянка».
Він виник ще у 1990 році на базі дитячої народної мультстудії. Відтоді юні аматори створили понад 300 різних фільмів, а педагоги розробили оригінальну методику розвитку дитини. Напрями роботи кіноцентру — мультстудія, студія ігрового та документального кіно, відеогрупа, гуртки кіноосвіти, студія комп’ютерної графіки та анімації, клуб художньо обдарованих дітей «Дебют», Мала академія народних мистецтв та Мала академія наук, театр юного кіноактора, школа юного журналіста. На жаль, знаний не тільки в Україні, а й далеко за її межами кіноцентр досі не має свого приміщення.
Одначе Відкритий всеукраїнський дитячий фестиваль «Молоде кіно України» проводять у Дніпропетровську щороку. До участі запрошуються наші та закордонні дитячі творчі колективи аматорського кіно. Цього разу їх 23 — з України, Росії, Німеччини.
Мета фестивалю — сприяти розвитку молодіжного аматорського кіно. Фестиваль також формує екранну культуру молоді — і авторську, і глядацьку.
— Дніпропетровщина як провідний регіон України робить ставку на розвиток молодого покоління. А цей фестиваль створює дружнє коло однодумців та відкриває для них нові творчі горизонти, — відзначив Олександр Вілкул.
Тетяна ВАЛІГУРСЬКА.