Одного офіцера міліції обвинувачують у побитті затриманого. А другий дав проти товариша по службі показання і... потрапив до лікарні.

Днями приміщення прокуратури Херсонської області пікетувала група мешканців міста Гола Пристань, які вимагали припинити «сваволю» стосовно дільничного інспектора міліції. Його незаконно, як вони запевняють, притягли до кримінальної відповідальності. За версією пікетників (здебільшого це були знайомі, друзі та родичі капітана), чесний офіцер постраждав тільки через те, що «не закрив очі» на хуліганство й поклав край порушенню громадського порядку. Йому, мовляв, «шиють» побиття затриманого, а той одержав усі наявні в нього травми до того — у вуличній бійці. Прокоментувати ситуацію наш кореспондент попросив прес-секретаря прокурора Херсонщини Федора Самойленка. І ось що він заявив:

— Справді, прокуратура Голопристанського району області порушила кримінальну справу про перевищення влади, фігурантом якої є капітан міліції — дільничний інспектор Голопристанського РВ УМВС. Як з’ясовується із зібраних слідством матеріалів, усе розпочалося з банальної вуличної бійки за участі 28-річного жителя Гопри і його земляка, який виявився родичем дружини дільничного — слідчого того ж райвідділу. Дільничний затримав кривдника рідні, доставив його в приміщення свого райвідділу й протягом півгодини методично «пресував». У потерпілого зламане ребро, діагностовано зміщення хребта — він тепер змушений ходити в спеціальному корсеті. При цьому очевидці зазначають, що в бійці на вулиці городянин одержав тільки удар ліктем у спину, а таким ударом ребро зламати не можна.

Як правило, співробітники міліції неохоче дають показання проти своїх товаришів по службі, обвинувачуваних у зловживаннях, — честь мундира насамперед. 

Однак у випадку з дільничним такий свідок є: лейтенант міліції Віталій Максимчук, який чергував того дня по Голопристанському райвідділу, не став приховувати від слідства того, що побачив. Хоча після розмови зі слідчим уже сам лейтенант побоюється, що відвертість йому не простить начальство.

— До чергової частини райвідділу надійшов дзвінок про вуличну бійку, і я направив туди розбиратися слідчо-оперативну групу. Група повернулася, і я помітив, що дільничний заводить в один із кабінетів сектору карного розшуку невисокого худорлявого хлопця. Ніяких слідів побоїв на ньому не було, він поводився спокійно. За кілька хвилин я вийшов у туалет, а потім мав намір пройти коридором приміщення й оглянути його, бо це входить у мої обов’язки. Проходжу повз кабінет розшуковиків, і чую там якийсь шум. Відкриваю двері, а всередині сидить навпочіпках той самий хлопець, якого затримав дільничний, і плаче, та ще весь тремтить, а більше нікого немає. Я його повів умитися, потім провів надвір. Там затриманому стало зле — скаржився, що болить спина й шия, голова в нього хилилася на бік, і він усе повторював, що дільничний бив його кулаками. Довелося викликати «швидку допомогу», яка одразу забрала пацієнта в лікарню, — ділиться безсторонніми подробицями лейтенант міліції Віталій Максимчук. — У мене самого торік був мікроінсульт, і після того, що сталося, я знову так перехвилювався, що потрапив до лікарні з гіпертонічним кризом, але правдиві свідчення в прокуратурі дати встиг. І тепер товариші по службі, з якими підтримую контакт, кажуть, що мене звільнять одразу ж, тільки-но повернуся з лікарняного. Я побоююся, що це не порожні слова: наскільки мені відомо, один із заступників начальника Голопристанського райвідділу дружить із родиною дільничного й доводиться йому кумом.

На останній колегії керівник УМВС у Херсонській області, генерал-майор Валерій Литвин у присутності журналістів закликав своїх підлеглих не приховувати фактів протиправної діяльності вищестоящих начальників, обіцяючи захищати чесних співробітників від гонінь і якнайшвидше позбуватися схильних до зловживань управлінців у погонах. Слова він дотримує: після того, як генерал дізнався про некрасиву історію в Голій Пристані, реакція пішла негайна й жорстка.

«Я ознайомився з матеріалами службової перевірки й уже підписав наказ про звільнення заступника начальника тамтешнього райвідділу за неналежний контроль за діями підлеглих. Що стосується провини або невинності дільничного інспектора міліції, то свідків того, як особисто він бив затриманого, немає. Натомість вистачає очевидців участі затриманого в бійці, — коментує начальник УМВС Херсонщини Валерій Литвин. — Установити істину допоміг би запис із камер відеоспостереження, які є у кабінетах та коридорах приміщення райвідділу. Однак у зв’язку з тим, що райвідділ готується до переїзду в нове приміщення, камери вже було відключено. Не зрозуміло також, що в райвідділі робив дільничний, котрий взагалі-то мав перебувати у відпустці. Однак остаточні висновки із цієї історії робити зарано — останнє слово, як завжди, залишиться за слідством і судом».