Таке враження, що на Дніпропетровщині стартували негласні перегони серед державних службовців на отримання хабарів. І не зупиняє їх навіть те, що замість жаданих грошей вони часто-густо одержують камеру за ґратами. Власне, судіть самі.
Нещодавно прокуратура Дніпропетровської області завершила досудове слідство за обвинуваченням начальника відділу Держкомзему в Магдалинівському районі. Фабула злочину дуже проста. У червні до чиновника звернувся громадянин Б. із проханням надати йому дозвіл на користування земельною ділянкою площею в 20 га для ведення фермерського господарства. Проте посадовець, скориставшись своїм службовим становищем, за позитивне вирішення питання зажадав від фермера хабар у розмірі 160 000 гривень. Суд свого останнього слова ще не сказав, але в будь-якому разі земельному чиновнику буде непереливки.
А ось у наступному випадку рішення Дніпропетровського районного суду вже набуло законної чинності. Й тепер старшому оперуповноваженому головного відділу податкової міліції Полтави призначено покарання у вигляді двох років позбавлення волі.
У цьому разі правоохоронець вимагав хабара від дніпропетровських приватних підприємців за відмову в проведенні слідчих дій.
Як з’ясувалося в ході слідства, податковою міліцією Полтави справді розслідувалась кримінальна справа, яка була порушена за фактом ухиляння від сплати податків. Фігурантами в ній виступали кілька полтавських комерційних структур, контрагентами яких були два дніпропетровські приватні підприємця.
Прибувши без будь-якої службової необхідності до Дніпропетровська, старший лейтенант податкової міліції Полтави, явно зловживаючи своїм службовим становищем, зустрівся із цими підприємцями і запропонував передати йому гроші начебто для того, щоб залагодити з деякими посадовими особами полтавської податкової міліції питання у кримінальній справі. 3 липня 2009 року співробітники СБУ разом зі слідчими прокуратури затримали його на гарячому під час одержання 114 000 гривень хабара.
Але змагання за  найбільший куш, схоже, тривають.