У селі Майдан-Липненський Маневицького району відкрито нову загальноосвітню школу І—ІІ ступенів. Упродовж майже шести десятиліть школа була розташована в селі Осова Костопільського району сусідньої Рівненській області, хоча завжди перебувала на бюджетному забезпеченні Волинської, та й називалася, як і сьогодні, Майдан-Липненською. Ходили в неї діти обох сіл. Зараз у школі навчаються 50 дітей із Майдана-Липненського і 30 — з Осової.

Старе дерев’яне приміщення школи, споруджене в 1950-х роках із не нових матеріалів, а з розібраних дядьківських клунь, уже давно потребувало заміни. Та на проблеми цього віддаленого куточка двох областей влада все не звертала уваги. І лише минулого року в листопаді було закладено фундамент нового шкільного приміщення. Споруджувало його ТзОВ «Житлобуд-2» із Луцька. Зі своєю роботою будівельники справилися менше як за рік, освоївши за цей час понад сім мільйонів гривень.

Оскільки школа волинська і майже... рівненська, то на її відкриття прибули голови відразу обох облдержадміністрацій: Волинської — Борис Клімчук і Рівненської — Василь Берташ, керівники Маневицького і Костопільського районів, сільські голови Гораймівки і Великого Мидська Анатолій Шевчук та Олександра Крупеня.

Місце для нової школи теж обрали зручне для обох сіл: на північній околиці Майдана-Липненського. До Осової тут усього кілька десятків метрів, власне, лише широкий меліоративний канал розділяє сусідні села.

Будувати школу волиняни і рівняни планували за спільні кошти. Та Бюджетний кодекс не дозволив робити цього. Тож гроші на школу вклали волиняни, а їхні сусіди з Рівненщини допомогли в її матеріальному забезпеченні, зокрема, обладнали комп’ютерний клас. Комп’ютери навчальному закладу передав Василь Берташ.

Одразу після врочистостей Борис Клімчук і Василь Берташ перерізали символічну стрічку. Все в новобудові тішить око: і світлі класи, і простора їдальня, і спортивний зал... Теплом школа забезпечується з власної котельні, де встановлені два твердопаливні котли «Кальвіс-100» волинського виробництва. Кожного з них досить, щоби нагріти приміщення до потрібної температури. Паливо теж використовуватимуть місцеве — торфобрикети з двох розташованих на території району заводів — маневицького і «Сойне».

— Сьогодні на святі в Майдані-Липненському зібралося дуже багато почесних гостей, — зауважив на врочистостях Борис Клімчук. — Але найголовніші на ньому ви, діти. Тож влада й Волині, й Рівненщини і надалі буде все робити, аби вам добре тут вчилося, щоб здобуті в цій школі знання стали вам потім надійною перепусткою в дорослому житті.

До речі, як розповів начальник відділу освіти та науки Маневицької РДА Михайло Ліщук, усі учні Майдан-Липненської школи будуть забезпечені безплатними гарячими сніданками та обідами, оскільки перебувають у Чорнобильській зоні та 30-кілометровій зоні спостереження Рівненської АЕС.