Раніше вважали, що з Пирятинщини родом дев’ять Героїв Радянського Союзу. І ось напередодні 67-ї річниці визволення України від німецько-фашистських загарбників з’ясувалося, що їх все-таки десятеро. Коли днями на врочистих зборах у Пирятині цю цифру вперше озвучив з трибуни голова райдержадміністрації Микола Купріян, залою пройшов шумок...

— Ні, я не помилився, назвавши цю цифру, — пояснив Микола Миколайович. — Когорта Героїв Радянського Союзу — пирятинців і справді зросла. Завдяки пошуковій роботі краєзнавців та нашої районної ветеранської організації повернуто в історію нашого краю ім’я ще одного героя-земляка, уродженця Пирятина, кадрового військового, капітана Павла Андрійовича Пономаренка. Він був одним із тих, хто визволяв нашу рідну землю від окупантів, хто віддав за неї своє життя.

Ось лише кілька епізодів із бойової біографії капітана Пономаренка. 5 березня 1944 року бійці 2-го батальйону 248-ї стрілецького полку 31-ї стрілецької дивізії 2-го Українського фронту під командуванням капітана Пономаренка перші ввірвалися до Умані Черкаської області і після її взяття, виконуючи у складі полку окреме завдання, зайняли оборону в районі впадання річки Південний Буг у Дністер.

А в ніч на 31 березня 1944 року 248-й стрілецький полк отримав наказ захопити станцію Пирлиця Унгенського району в Молдавії. В тяжкому бою після загибелі командира полку капітан Пономаренко взяв на себе командування трьома батальйонами і відбив до підходу основних сил сім атак ворога. Під вечір, коли підійшло підкріплення, відважний командир повів батальйони в наступ. У цьому бою він отримав тяжке поранення і помер на руках бойових товаришів. Поховали героя в селі Грасени.

Указом Президії Верховної Ради СРСР від 13 вересня 1944 року за мужність, відвагу та героїзм в боротьбі з фашистськими загарбниками капітану Пономаренку посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу. На його честь названо одну з вулиць у молдавському містечку Унгени.

Нині про увічнення пам’яті земляка думають і в Пирятині.