Чернігівська земля завжди приваблює нас мальовничою природою і визначними пам’ятками історії та архітектури. Вчергове ми мали можливість переконатися у цьому, коли з народним депутатом Віталієм Коржем прямували до його рідного села Дроздівка Куликівського району.

На свято села люди зібралися в будинку культури, де розгорнули яскраву виставку творчості місцевих умільців. 

Концертна програма розпочалася з виступів артистів Чернігівського театру імені Т. Шевченка. Як завжди велике пожвавлення викликали виступи солістів сільського хору і малечі з дитячого садочка. Між номерами концертної програми вшанували найстаріших мешканців села, багатодітних матерів та молоді сім’ї, в яких цього року народилися діти.

З усього видно, що, попри всі негаразди нашого суперечливого буття, життя в селі розвивається за природними законами й дає надію на краще майбутнє. Цю надію зміцнює і врожайний доробок трударів Дроздівки, всього Куликівського району, господарства якого успішно завершили цьогорічний сезон.

Не з порожніми руками приїхав до земляків і народний депутат Віталій Корж. Під час відвідання в дитячому садку він подарував малюкам іграшки, школі — матеріали для принтеру та ксероксу, бібліотеці — книжки.

«Побувати у своєму рідному селі для мене дуже радісна подія, тим паче на день села, — не без хвилювання сказав Віталій Терентійович. — Я дуже зворушений. Ніколи не міг навіть подумати, що в такому поважному віці стоятиму перед вами».

У рідному селі парламентарій буває рідко, бо має ще сотні сіл у трьох закріплених за ним районах, але допомагати не забуває. Зокрема, за його активної участі у Дроздівці відбулося багато цікавих імпрез, у школі відкрито комп’ютерний клас, проведено Інтернет, встановлено газову котельню, побудовано капличку тощо.

Однак, як і в кожному селі, проблем вистачає. Багато мешканців скаржаться на брак роботи. Поки що навіть немає натяків на якесь виробниче, фермерське життя. Спосіб виживання один — присадибне господарство.

Проте народний депутат переконаний, що резерви для поліпшення є. Їх треба лише правильно використати. Нинішній час справді суперечливий, і для успіху він вимагає творчого підходу, позитивної настанови, оптимістичного настрою.

Гарний приклад ініціативного підходу до розв’язання проблем демонструє Віталій Корж — молодий, енергійний сільський голова Дроздівки, тезка й однофамілець народного депутата.

Одразу після обрання на посаду голови сільради, розуміючи, що основою життя є культура побуту, він почав із наведення порядку на сільському цвинтарі, що в конкретних умовах села не так просто було організувати і де довелося докласти великої праці, навіть із застосуванням важкої техніки.

«Життя — це боротьба. Так було завжди і так воно є. Спокій нам може лише снитися. Ніхто нічого за нас не зробить. Мусимо самі розв’язувати наші проблеми, виявляючи ініціативу, солідарність і волю до мети», — сказав на прощання народний депутат В. Корж, звертаючись до односельців.

Із Дроздівки ми вирушили до Седнева на традиційне літературно-мистецьке свято «Седнівська осінь», де на переповненому місцевому стадіоні відбулося козацьке шоу. Продовжили концертну програму академічний ансамбль пісні і танцю «Сіверські клейноди», капела бандуристів імені Остапа Вересая та народний артист України Василь Нечепа.

Також, уже традиційно, в залі Седнівської школи проведено наукову конференцію «Лизогубівські читання». А поруч, на каштановій алеї, в «Містечку майстрів» розгорнулася виставка картин чернігівських художників, творів народних майстрів.

Проте на тлі загалом святкового настрою подекуди бриніли й сумні, песимістичні ноти: селяни скаржилися на важке життя. Малий бізнес ледь-ледь виживає. Підприємці з останніх сил борються за своє існування і не впевнені в майбутньому. Велике занепокоєння викликає проблема пенсійного забезпечення, труднощі щодо фінансування будівництва дитячих закладів, багато інших проблем місцевого самоврядування.

— Особисто в мене від цієї поїздки склалося враження, що мешканці сіл не падають духом, вірять у свої сили і сподіваються на краще. Однак напруження, що наростає в агропромисловому секторі, вже потребує виходу. І було б краще для всіх нас, якби цей вихід був розважливий, — підсумував Віталій Корж.