Керівництво Луганської митниці зізналося, що не може обіцяти повного зникнення черг у пунктах пропуску через державний кордон. Як пояснив тимчасово в. о. першого заступника начальника Луганської митниці Олексій Бочко, причина полягає в недостатньо розвиненій інфраструктурі пунктів пропуску: з дванадцяти пунктів таку інфраструктуру, що дозволяє швидко та якісно здійснювати митні процедури, має лише один.
У цьому зв’язку відомство особливу увагу приділяє скороченню тимчасових параметрів. Як пояснює митник, середній час із застосуванням вантажної митної декларації становить не більш як дві години. «Якщо брати по операціях, то з експорту в нас — 38 хвилин, з імпорту — 1 година 43 хвилини», — розповів Олексій Бочко. Крім цього, набирають чинності норми, за якими митники беруть на себе частину функцій із фітосанітарного, екологічного, радіологічного, ветеринарного контролю. У підсумку перевізникові при перетинанні кордону вже не треба буде гаяти час на ходіння різними інстанціями.
До речі, цікава деталь. Як відомо, електронне декларування товарів вважається дійовим заходом у проходженні митних процедур. До реєстру підприємств області, які можуть здійснювати електронне декларування, увійшла 31 структура, а активно користуються цією процедурою тільки 14.
Луганська область.