Учора в парку Перемоги Дніпровського району столиці заклали символічний камінь на місці майбутнього пам’ятника Матері-вдові. 
Ініціативу очолив поет, народний депутат і голова правління Українського фонду культури Борис Олійник. Нагадаємо: акція «Збудуймо всенародний пам’ятник Матері-вдові» почалася у 2008 році. Відтоді українці, здебільшого прості люди, переказали на рахунок фонду 340 тисяч гривень (збір коштів триває). А вчора заступник голови КМДА Леонід Новохатько пообіцяв, що до наступного Дня Перемоги символ пошани солдатських матерів спорудять на місці першого каменя.
З’являються Борис Олійник та представники міської влади. Спершу покладають квіти до пам’ятника Жінці-вдові, далі колона рушає до Кургану Безсмертя, поблизу якого й закладено камінь. З обох сторін — по шерензі місцевих школярів із червоними, жовтими, рожевими трояндами та гвоздиками. Молодші, сором’язливо усміхаючись, дарують квіти бабусям і дідусям. У своїй промові Борис Олійник подякував «Голосу України», який періодично публікує імена благодійників, що переказують кошти для створення пам’ятника. Письменник сподівається, що після акції коштів на скульптуру додасть і місцева влада. Остаточна вартість проекту поки що невідома.
Борис Олійник, який і сам є дитиною війни та напівсиротою, розповів журналістам:
— Ми звернулися до ректора київського Художнього інституту, аби пам’ятник спроектували студенти. Це естафета поколінь, нерозривна сув’язь — онуки і правнуки вдів, які вже відійшли за вічну межу. Уявляючи пам’ятник, я думаю про свою матір. На руках — одна дитина, друга тримається за спідницю і мати, приклавши дашком руку, виглядає свого судженого.
Ідея зворушливого починання виникла в народі. Галина Заболотня, мешканка села Любимівка на Дніпропетровщині, слухала по радіо вірші та зрозуміла: пора нарешті вшанувати матерів-удів, котрі виростили ціле покоління попри воєнні та післявоєнні злидні. Цю ідею підхопив Український фонд культури.
Окрім героїчних матерів, учора згадували всіх ветеранів, котрі визволяли від фашистських окупантів Україну та Київ.
— Ми прийшли віддати данину поваги воїнам, загиблим у роки Великої Вітчизняної війни. Це святий обов’язок. Хоч ми вже немолоді, та досі живемо, а їх — нема. Ушановуємо пам’ять своєю присутністю тут, — розповів «Голосу України» полковник Іван Сергійович Задорожній, 89 років. Він брав участь у визволенні України, Польщі та штурмі Берліна.
Окрім урочистостей, учасники війни та жертви нацистських переслідувань отримають і одноразову матеріальну допомогу. Звістка про це — на сайті КМДА. Ветеранам виплатять від 200 до 1,5 тисячі гривень (найбільше — за особливі заслуги перед державою, тисячу — визволителям столиці та учасникам народного ополчення, іншим учасникам — від двох до трьох сотень). У Києві так ушанують близько 42 тисяч людей. Опитані нами вчора ветерани сказали, що поки нічого не отримували.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.