Учора Голова Верховної Ради Володимир Литвин взяв участь в урочистостях з нагоди 100-річчя Боярської загальноосвітньої школи №2 І—ІІІ ступенів на Київщині. Це школа з великими традиціями. Через її стіни пройшли понад п’ять тисяч випускників, тут навчався і письменник Микола Островський.

Вітаючи вчителів та учнів з ювілеєм школи, яка має не лише красиву будівлю, архітектуру, а й потужний викладацький склад, глава парламенту наголосив: сто років школі — це ціла епоха, за якою можна вивчати історію України, а з літопису життя цієї школи брати для себе багато необхідного. «Сто років школі — це можливість нинішнім учням подивитися в очі історії і зрозуміти своє призначення та обов’язок у житті», — сказав глава парламенту. Голова Верховної Ради також побажав усім присутнім не йти за натовпом, а бути особистістю, бо лише тоді можна ствердитися у житті й досягти найвищих особистих і професійних висот. «Мізки будуть запитані, — сказав В. Литвин. — Україна може, повинна і буде приростати за рахунок розуму».

Відповідаючи на запитання «Голосу України» щодо законодавчої бази у сфері освіти, Голова Верховної Ради відзначив, що чинне законодавство передбачає фінансування освіти на рівні не нижче, ніж 10 відсотків ВВП, тоді як, на жаль, на наступний рік на освіту планується виділити менше шести відсотків. Володимир Литвин переконаний, що освіта має стати одним із пріоритетних напрямів у державі й мати гідне фінансування. 

На прохання журналістів глава парламенту також прокоментував ситуацію із законом про вибори народних депутатів, що було лейтмотивом нинішнього пленарного тижня. Володимир Литвин висловив сподівання, що до 17 листопада буде запропоновано узгоджений варіант нової редакції закону. На думку глави парламенту, треба взяти за основу один із законопроектів, уважно проаналізувати зауваження Венеціанської комісії, вислухати думки фракцій і вийти на узагальнюючий документ. «Новий виборчий закон потрібно ухвалити до кінця сесії, щоб були зрозумілі правила гри», — вважає В. Литвин. Окрім того, керівник парламенту висловився за те, щоб у прикінцевих положеннях нового виборчого закону було записано, що закон не можна змінювати до виборів.

На передньому плані — голова КОДА Анатолій Присяжнюк, директор школи Маргарита Савицька і Голова Верховної Ради України Володимир Литвин.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.