ДОВІДКОВО

Сергій Жуков — адвокат, директор адвокатської компанії, з 2009 року — помічник-консультант на громадських засадах народного депутата України Святослава Олійника. Член політичної партії «Україна Майбутнього», голова Дніпропетровської обласної організації політичної партії «Україна Майбутнього». З листопада 2010 року — депутат Дніпропетровської міської ради VІ скликання. Голова фракції «Україна Майбутнього». З березня 2011-го — член Наглядової ради Академії митної служби України (м. Дніпропетровськ).

У Дніпропетровській області, схоже, дозріла молода політична сила, що заявляє про амбіційні плани створення власної фракції у наступному скликанні Верховної Ради. На чому ґрунтуються їхні амбіції, і які прогнози результатів парламентських виборів-2012, розповів голова фракції партії «Україна Майбутнього» у Дніпропетровській міській раді Сергій Жуков.

— Чому ви впевнені, що партія «Україна Майбутнього» пройде в наступне скликання парламенту?

— Коли ми тільки починали підготовку до місцевих виборів у 2010 році, про нас ніхто не знав. Була, безумовно, популярність лідера «України Майбутнього» народного депутата України Святослава Олійника. Через два місяці в нас уже було 38 депутатів у радах усіх рівнів у Дніпропетровській області, а Святослав Олійник посів друге місце на виборах голови Дніпропетровської міськради після кандидата від Партії регіонів.

Нині рейтинг «України Майбутнього» у більшості районів області —другий після ПР, а в деяких — ми на першому місці.

— Можливо, ви добре зарекомендували себе на рівні Дніпропетровської області, але цього недостатньо, щоб подолати 4-х або 5%-вий бар’єр на виборах у парламент.

— У цей рік, після місцевих виборів, ми працювали по всій Україні. Зараз наші представництва є скрізь. Мало того, «Україна Майбутнього» — це єдина політична сила, що справді становить альтернативу режиму, у тому числі «ручній», призначеній опозиції. А наш лідер веде роботу не тільки по всій Україні, зустрічаючись із людьми в Харкові й Житомирі, у Криму й Львові, а й активно налагоджує зв’язки з нашими колегами у Європі.

— Але є ще «Фронт змін», «Свобода», інші партії...

— Для того щоб розуміти тенденції в політиці сучасної України, достатньо дивитися на життя ясно і прямо, а не через призму ЗМІ. Саме завдяки тому, що в нас зареєстровані й працюють усі місцеві організації по Україні, ми знаємо, які реальні справи.

Наведу вам найяскравіший приклад. «Фронт змін» у Дніпропетровську просто йде по наших стопах, хоча відомо, що будь-який плагіат не ефективний. Поки вони вникли, що ми робимо, ми вже зробили, одержали результат і працюємо далі. Проте, після нашого з’їзду, коли була прийнята перша в Україні ідеологічна програма партії, наш лідер Святослав Олійник заявив, що Державне управління справами Президента потрібно скасувати, а Феофанію зробити лікарнею для всіх, а не тільки для обраних. Нині, коли в Дніпропетровській області проходить експеримент над людьми, або так звана медична реформа, місцевий «фронтовик» повторює ту саму тезу про Феофанію. Ну, чи не смішно це?

Або, наприклад, рейтинги, що їх подають більшість соціологічних служб. Практично всі вказують на падіння авторитету основних політичних гравців. При цьому зростають цифри у графах «інші партії» і «не визначився». Ось ці інші партії — і є «Україна Майбутнього».

— Чому ви так упевнені?

— Ми систематично проводимо власні соціологічні дослідження й дуже чітко в динаміці бачимо, що наш рейтинг вийшов за рамки статистичної погрішності й становить близько 3,1—3,2 % по Україні.

Інше питання, чому нас не згадують? Просто ми працюємо в умовах бойкоту — бойкоту ЗМІ, бойкоту соціологів. Ми не платимо за включення нас у рейтинги.

Але що дивно: зараз стратегія замовчування щодо нас починає працювати на нас і проти наших опонентів. Ми постійно в контакті з людьми, і вони бачать результати нашої роботи. Закономірно, що нас запитують, чому ви ініціюєте і проводите місцевий референдум, чому ви допомагаєте людям оспорювати незаконно підвищені тарифи на послуги ЖЕКів, чому підприємці-члени партії допомагають більше, ніж псевдореформи Партії регіонів, але про це — ні слова у ЗМІ?

Зате це саме ті, реальні, що вже зараз існують, 3 % підтримки людей. Саме в цьому суть нашої роботи. Розумні, живі, думаючі люди приходять до нас. І, повірте, їх набагато більше, ніж 20 % населення України. Тобто в нас досить велике поле для зростання.

— Ліберальна ідея, яку ви пропагуєте, у світі знаходить близько 15 % підтримки всіх виборців. І не факт, що саме так буде в Україні...

— Ми врахували історичний момент. Після такого тиску авторитарного режиму в суспільстві логічно формується запит на ліберальну ідею. Люди не хочуть, щоб за них вирішували, де їм жити, що дивитись, як учити дітей. Більшість хочуть і можуть самостійно приймати важливі для себе і своєї родини рішення.

Очевидно, що людина відчуває потребу свободи саме тоді, коли її методично цього позбавляють. І сьогодні в ліберального виборця немає іншого вибору, крім партії «Україна Майбутнього». Практично в усіх зникли ілюзії з приводу старих політичних еліт. Однозначно видно, що Яценюк і Тягнибок призначені бути лідерами опозиції, вони роблять тільки те, чого від них можуть очікувати на Банковій.

І така ситуація на всіх рівнях. Узяти хоча б місцеву раду в селі або районі. Ви там побачите ту саму картину, що й у цілому по країні. Більшість нині у раді тих, хто стомився від постійного тиску згори, від того, що їх ненавидить 2/3 села. І є люди, які самі працюють й іншим дають. При цьому не брешуть і не крадуть. Саме такі люди найчастіше приходять в «Україну Майбутнього».

— Яка основна відмінна риса вашої партії?

— Ми дуже чітко бачимо перспективу України. «Перспектива» перекладається з латині як «ясно бачити». Саме ясним, незатьмареним поглядом можна побачити майбутнє.

І в нас є абсолютно чіткий план дій, як Україні потрібно розвиватися, щоб процес був прогресивний, а не регресивний. Є люди, об’єднані спільною ідеєю й цінностями — свобода, власність, совість, солідарність. Саме ці люди і втілюватимуть нашу програму для розвитку кожного і країни в цілому.

Інтерв’ю записала Тетяна ВАЛІГУРСЬКА.